/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΙΡΣΩΝ ΜΕ LASER – RF
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΛΕΒΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΙΡΣΩΝ ΜΕ LASER – RF

“Η θεραπεία των κιρσών με λέιζερ (laser) είναι μια σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων και της φλεβικής ανεπάρκειας που διαρκεί μόλις 30 λεπτά και στις Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζεται πλέον στο 70% των περιπτώσεων.”

Την τελευταία δεκαετία έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των κιρσών στα πόδια. Κατά το παρελθόν η σαφηνεκτομή (χειρουργική επέμβαση) αποτελούσε τη μοναδική επιλογή.

Τα τελευταία 10 χρόνια όμως η χρήση του ενδοαυλικού λέιζερ (endovenous laser, EVLA) επέφερε επανάσταση στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των κιρσών των ποδιών. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 70% των περιπτώσεων κιρσών κάτω άκρων αντιμετωπίζονται ενδοαυλικό λέϊζερ ή με τη χρήση ενδοαυλικών ραδιοκυμάτων (endovenous RF).

Η όλη θεραπευτική διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά. Με τη βοήθεια υπερήχων (RF) καθετηριάζεται η ανεπαρκούσα φλέβα και στη συνέχεια προωθείται εντός αυτής η οπτική ίνα λέιζερ (fiber optic laser).

Η θεραπεία των κιρσών με laser γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και οι ασθενείς κινητοποιούνται μετά από λίγες ώρες. Πέραν αυτού όμως επιπλοκές όπως εκχυμώσεις, αιμωδίες και φλεγμονές παρουσιάζονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Ο αγγειοχειρουργός – αγγειολογος Γεώργιος Ελευθερίου επισημαίνει:

Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της τεχνικής ενδοαυλικού laiser – rf επιτρέπει την θεραπεία των κιρσών χωρίς γενική αναισθησία και επώδυνες τομές. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται άμεσα χωρίς νοσηλεία.

Aγγειοχειρουργός – Αγγειολογος Γεώργιος Ελευθερίου
Summary