/Κιρσοί κάτω άκρων: Πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας
Κιρσοί - φλεβιτιδα κάτω άκρων

Κιρσοί κάτω άκρων: Πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας

waxing2 - Κιρσοί κάτω άκρων: Πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας

Εάν είστε πάνω από 40 ετών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους έχετε δει! Οι κιρσοί είναι διατεταμένες φλέβες στην επιφάνεια του ποδιού μας, συνήθως στην έσω επιφάνεια της κνήμης, με διάμετρο μεγαλύτερη των τριών χιλιοστών. Οι φλεβικές παθήσεις είναι ανάμεσα στις πιο συχνές παθήσεις στις αναπτυγμένες χώρες. Ιδιαίτερα συχνή είναι η εμφάνισή τους στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, ενώ στην Απω Ανατολή και στην Αφρική έχουν μικρότερη συχνότητα.

Για τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης του προβλήματος μιλά ο δρ Γιώργος Ελευθερίου, αγγειοχειρουργός, διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Metropolitan Hospital: «Υπολογίζεται ότι φλεβικά προβλήματα παρουσιάζονται στο 33% των γυναικών και στο 17% των ανδρών. Φυσιολογικά οι φλέβες μας έχουν εσωτερικές βαλβίδες που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση, από τα άκρα μας προς την καρδιά. Οι κιρσοί των κάτω άκρων δημιουργούνται από την εξασθένηση του φλεβικού τοιχώματος και τη δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων. Με την επίδραση της βαρύτητας, οι κιρσοί συνεχίζουν να αυξάνονται σε διάμετρο, καθώς το αίμα συσσωρεύεται στα άκρα και αυξάνει η φλεβική πίεση. Οι ευρυαγγείες είναι φλέβες μικρής διαμέτρου συνήθως κάτω από ένα χιλιοστό, χρώματος κόκκινου ή μπλε και εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Τα συμπτώματα

20637975 10155849817634411 3888172749019960472 n 150x150 - Κιρσοί κάτω άκρων: Πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας
Ο δρ Γιώργος Ελευθερίου, αγγειοχειρουργός, διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Metropolitan Hospital

Οι κιρσοί μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια μετά την εμφάνισή τους. Σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία γίνεται τόσο για την πρόληψη των επιπλοκών όσο και για αισθητικούς λόγους. Στην πορεία του χρόνου και, καθώς αυξάνονται σε μέγεθος, είναι δυνατόν να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα, όπως οίδημα του σκέλους, αίσθημα βάρους, κνησμό, κράμπες και πόνο. Ενδείξεις της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας αποτελούν η υπέρχρωση του δέρματος, η λέπτυνση της επιδερμίδας και η απώλεια της τριχοφυΐας. Ο κνησμός είναι ίσως το πιο συχνό σύμπτωμα των κιρσών στους άνδρες. Οι γυναίκες συνήθως διαμαρτύρονται για αίσθημα βάρους του ποδιού, αίσθημα πίεσης και αιμωδίες.

Παράγοντες κινδύνου

Οι κιρσοί διακρίνονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς κιρσοί σχηματίζονται ως αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης, που οδηγεί σε αδυναμία του φλεβικού τοιχώματος. Ως δευτεροπαθείς ορίζονται οι κιρσοί που εμφανίζονται μετά από κάποιον τραυματισμό ή φλεβική θρόμβωση. Ασχέτως της αιτίας δημιουργίας τους, η δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων προκαλεί στάση του αίματος στο πόδι, με αποτέλεσμα την αύξηση της φλεβικής πίεσης. Αποτέλεσμα της αυξημένης φλεβικής πίεσης είναι η περαιτέρω διόγκωση των κιρσών και η αύξηση της πιθανότητας για εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων και επιπλοκών, όπως είναι τα φλεβικά έλκη και οι φλεβικές θρομβώσεις. Οι παράγοντες κινδύνου είναι η κληρονομικότητα, η ορθοστασία, η μεγάλη ηλικία, η άρση βαρών, το θετικό ιστορικό επιπολής, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, το φύλο, καθώς οι κιρσοί είναι πολύ πιο συχνοί στις γυναίκες, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής άσκησης.

Πρόληψη

  • Φυσική άσκηση, καθώς η σύσπαση των μυών μειώνει σημαντικά τη φλεβική πίεση.
  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Ανάρροπη θέση των άκρων τουλάχιστον 10 εκατοστά πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Αυτό πρέπει να γίνεται αρκετές φορές την ημέρα για 10 λεπτά.
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Θεραπεία

  • Η συντηρητική (χάπια, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης).
  • Η χειρουργική (εκρίζωση φλεβών, τοπικές κιρσεκτομές ή τοπικές κιρσεκτομές, σε συνδυασμό με σκληροθεραπεία με αφρό).
  • Οι σύγχρονες: Α. Θερμικές – laser, ραδιοσυχνότητες, ατμός. Β. Μη θερμικές – σκληροθεραπεία, σύγκλιση φλέβας με κυανοακριλική κόλλα.

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος

Η μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών με τη χρήση ειδικής κόλλας σύγκλισης αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδο θεραπείας των κιρσών για τον ασθενή. Είναι ελάχιστα επεμβατική, ιδιαίτερα ασφαλής και με άριστα αποτελέσματα.

Εξαλείφει την πιθανότητα θερμικού τραύματος του δέρματος ή νευρικής βλάβης, ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο και επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς αμέσως μετά την επέμβαση, χωρίς τη χρήση ελαστικής κάλτσας.

Με τη χρήση μόνο μιας βελόνας και τον καθετηριασμό της ανεπαρκούσας φλέβας αντιμετωπίζονται οριστικά οι κιρσοί των κάτω άκρων. Η όλη διαδικασία έχει σχεδιαστεί με σκοπό την άμεση επαναφορά του ασθενούς στην καθημερινή του δραστηριότητα χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Πληθώρα κλινικών μελετών έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου για τη θεραπεία των κιρσών, καθώς έχει πάρει έγκριση από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς φορείς (CE, FDA).