ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - Ιατρική Ορολογία Φλεβικών Παθήσεων

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Αγγειοχειρουργός: Αγγειοχειρουργός είναι ο εξειδικευμένος ιατρός που έχει ως αντικείμενο και θεραπεύει τις αγγειακές παθήσεις αρτηριακές και φλεβικές. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί μπορεί να είναι συντηρητικές με φαρμακευτική αγωγή ή επεμβατικές με χειρουργική επέμβαση.

Αγγειολόγος: Ο όρος αναφέρεται στο παθολογικό κομμάτι της αγγειοχειρουργικής άλλα πρακτικά με τον όρο αγγειολόγο αναφερόμαστε στους αγγειοχειρουργούς καθώς η αγγειοχειρουργική είναι η μόνη αναγνωρισμένη ειδικότητα με αντικείμενο τα αγγεία

Αγγειοπλαστική: Αγγειοπλαστική είναι η μέθοδος διάνοιξης αρτηριακών στενώσεων με τη χρήση stent ή ειδικού μπαλονιού

ΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αρτηρίες: Είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα απο την καρδιά σε όλα τα υπόλοιπα μέρη του σώματος

Φλέβες: Είναι τα αγγεία που επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Κιρσοί: Κιρσοί είναι μεγάλες διογκωμένες φλέβες κάτω απο την επιφάνεια του δέρματος, συνήθως εντοπίζονται στα κάτω άκρα και έχουν σκούρο μπλε χρώμα. Οι κιρσοί στα πόδια σήμερα αντιμετωπίζονται με νέες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες που έχουν ως αποτελεσμα την άμεση κινητοποίηση των ασθενών χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, γενική αναισθησία ή τομές.

Φλεβίτιδα: Με τον όρο φλεβίτιδα αναφερόμαστε στους κιρσούς των κάτω άκρων.

Αιμαγγείωμα: Είναι αρτηριακές ή φλεβικές δυσπλασίες και συνήθως είναι κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζονται σε μικρή ηλικία και μεγαλώνουν σταδιακά μέχρι την ενηλικίωση. Ιδιαίτερα συχνά είναι στα πρόωρα νεογνά σε ποσοστό 10%

Ανεύρυσμα αορτής: Ως ανεύρυσμα αορτής ορίζεται η διόγκωση της αορτής πάνω από τα 2,5 εκ. αν αναφερόμαστε στην κοιλιακή αορτής. Ανευρύσματα μπορούν να εντοπιστούν και στην θωρακική αορτή καθώς επίσης και σε άλλα αγγεία του σώματος όπως στα σπλαχνικά αγγεία και στα αγγεία του εγκεφάλου.

Διαβητικό πόδι: Διαβητικό πόδι ορίζεται το σύνολο των επιπλοκών που εμφανίζονται στα κάτω άκρων συνεπεία του σακχαρώδους διαβήτη και συνήθως εμφανίζεται με διαταραχές στη νεύρωση και στην αγγείωση του άκρου.

Ευρυαγγείες: Ευρυαγγείες είναι λεπτά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν την εικόνα ιστού αράχνης. Μπορεί να είναι κόκκινου ή σκούρου μπλε χρώματος. Οι ευρυαγγγείες αποτελούν το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα στα πόδια του γενικού πληθυσμού και είναι συχνότερο στις γυναίκες από ότι στους άντρες.

Θρόμβωση: Θρόμβωση ονομάζουμε την παθολογική κατάσταση που το αίμα μας πήζει εντός των αγγείων. Χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την αρτηριακή και την φλεβική θρόμβωση. Η φλεβικές θρομβώσεις είναι συχνότερες και αποτελούν την βασική αιτία πνευμονικών εμβολών.

Ισχαιμία κάτω άκρων: Η ισχαιμία των κάτω άκρων αποτελεί την παθολογική κατάσταση όπου το αίμα που τροφοδοτεί τα κάτω άκρα μας δεν είναι ικανό να εξασφαλίσει ικανοποιητική οξυγόνωση των ιστών με αποτέλεσμα την εμφάνιση άλγους κατά τη βάδιση, την εμφάνιση δηλαδή διαλείπουσας χωλότητας και σε πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριακά έλκη, γάγγραινα και απώλεια του σκέλους.

Στένωση καρωτίδων: Στένωση καρωτίδων είναι η μείωση του εύρους του αυλού των καρωτίδων λόγω ανάπτυξης αθηρωματικής πλάκας. Η νόσος είναι συχνή και αποτελεί την κυριότερη αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων. Η στένωση καρωτίδας άνω του 50% απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Φλεβική ανεπάρκεια: Φλεβική ανεπάρκεια ονομάζουμε την παλινδρόμηση του αίματος στα κάτω άκρα λόγω βλάβης των βαλβίδων που υπάρχουν εντός των φλεβών των κάτω άκρων και φυσιολογικά δεν επιτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος λόγω της βαρύτητας. Μεγάλη φλεβική ανεπάρκεια οδηγεί σε ανάπτυξη κιρσών κάτω άκρων και φλεβικές θρομβώσεις. Η σύγχρονη αντιμετώπιση είναι με τη χρήση Laser.

Φλεβική θρόμβωση: Φλεβική θρόμβωση ονομάζουμε την πήξη του αίματος εντός των φλεβών. Η συνηθέστερη εντόπιση είναι στα κάτω άκρα και βασικός προδιαθεσικός παράγοντας είναι οι κιρσοί των κάτω άκρων, Οι δύο βασικές κατηγορίες φλεβικών θρομβώσεων στα κάτω άκρα είναι οι επιπολής και οι εν τω βάθη. Μια άλλη βασική αιτία θρομβώσεων είναι η θρόμβωση μετά από εγχείρηση ιδιαίτερα ορθοπεδικής φύσης

Φλεβικό ή άτονο έλκος: Τα φλεβικά έλκη (ή άτονα φλεβικά έλκη) είναι διακοπές της συνέχειας του δέρματος. Η συνηθισμένη εντόπιση είναι στα κάτω άκρα και κυρίως στην περιοχή του έσω σφυρού δηλαδή στην έσω επιφάνεια του αστραγάλου. Έχουν κόκκινο χρώμα και πολλές φορές παρατηρείται η εμφάνιση εξιδρώματος και πύου. Η γύρω περιοχή είναι κόκκινη και εμφανίζεται έντονος πόνος.

Οίδημα κάτω άκρων (πρήξιμο στο πόδι): Το οίδημα (πρήξιμο) των κάτω άκρων είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του γενικού πληθυσμού. Οφείλεται στην αύξηση της φλεβικής πίεσης στα πόδια ή στη συγκέντρωση λέμφου. Οι αιτίες που το προκαλούν είναι πολλές με κυριότερες φλεβικές παθήσεις όπως η φλεβική ανεπάρκεια, καρδιολογικά προβλήματα και τέλος νεφρικές παθήσεις.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Θεραπεία κιρσών με Laser: Είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκεια και των κιρσών με τη χρήση ειδικού ενδοαυλικού Laser που έχει σαν αποτέλεσμα την θερμική εξάχνωση της πάσχουσας φλέβας και την ανώδυνη θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων.

Θεραπεία κιρσών με "σούπερ κόλλα": Στη συγκεκριμένη μέθοδο αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών αντι για το Laser κάνουμε χρήση ειδικής κόλλας που συγκολλά τα τοιχώματα της φλέβας με αποτέλεσμα την οριστική αντιμετώπιση των κιρσών χωρίς τομές και γενική αναισθησία. Η μέθοδος είναι απολύτως αποτελεσματική και επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.

Θεραπεία κιρσών με σκληροθεραπεία με αφρό: Αποτελεί άλλη μια θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία των κιρσών κυρίως στις περιπτώσεις υποτροπής.

Θεραπεία κιρσών με ραδιοσυχνότητες (RF): Η μέθοδος θεραπείας αυτή των κιρσών στα πόδια είναι παρόμοια με τη θεραπεία με Laser και επιτρέπει την ανώδυνη και άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. Αποτελεί άλλη μια μορφή των σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών για τη θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ελαστικές κάλτσες: Sig Varis, Venoflex, Medi, Juzo

Φάρμακα: Daflon, Antistax, Remescar, Cyclo3Fort, Venoruton