ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ | ΚΙΡΣΟΙ

Ευρυαγγείες κάτω άκρων

Σκληροθεραπεία ή Laser;

Οι ευρυαγγείες είναι μικρά επιφανειακά αγγεία που είναι ορατά στο δέρμα. Οφείλονται σε αυξημένη φλεβική πίεση ή σε στάση των κάτω άκρων, σε παθήσεις των αγγείων αλλά και σε άλλες αιτίες. Εμφανίζονται στα κάτω άκρα, στο πρόσωπο αλλά τα συναντάμε και στον τράχηλο ή και αλλού.

Αιτιοπαθογένεια

Ευρυαγγείες εμφανίζονται στο 40% του πληθυσμού ηλικίας κάτω των 40 ετών. Ως προδιαθεσικοί παράγοντες έχουν αναγνωρισθεί οι ακόλουθοι:

Κλινική Εικόνα

Θεραπεία ευρυαγγειών

Η θεραπεία των ευρυαγγειών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Σκληροθεραπεία

Με τη μέθοδο αυτή επιχειρείται η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας των μεγάλων αγγείων (για να μειωθεί η φλεβική πίεση του δερματικού φλεβικού δικτύου). Απαραίτητη είναι η ανατομική γνώση του δικτύου και της αιτιοπαθογένειας της νόσου.

Τεχνικές Σκληροθεραπείας:

Γαλλική σχολή

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε φλέβες που προσάγουν, μετά τις ευρυαγγείες, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω. Είναι μία γρήγορη μέθοδος με αποτελέσματα που διαρκούν και λιγότερες υποτροπές .

Ελβετική και γερμανική σχολή

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε αγγεία μικρότερης διαμέτρου ξεκινώντας από κάτω προς τα επάνω. Είναι μια μέθοδος ευκολότερη αν και χρονοβόρα, για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες ενώ παρουσιάζονται συχνότερες υποτροπές.

Έλεγχος φλεβικού δικτύου

Ο έλεγχος του φλεβικού δικτύου γίνεται με ECO-DOPPLER, βιντεοτριχοειδοσκόπιση με οπτική ίνα και μικροαγγειογραφία.

Εφαρμογή Σκληροθεραπείας

Για την εφαρμογή της σκληροθεραπείας χρησιμοποιούνται σύριγγες ινσουλίνης με βελόνες από 25 μέχρι 30 G. Απαραίτητος είναι ο καλός φωτισμός με τη βοήθεια φακού.

Εισάγουμε τη βελόνα παράλληλα στο δέρμα,“Air- Block” Bassi-Genovese, με ελάχιστη ποσότητα αέρα στον κώνο της σύριγγας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την εφαρμογή σκληροθεραπείας στην ιγνυακή κοιλότητα, τα σφυρά και τη ράχη άκρου ποδός καθώς υπάρχει κίνδυνος έγχυσης φαρμάκου σε μικρό-αρτηριόλια, με αποτέλεσμα ισχαιμική νέκρωση.

Τεχνική

Η έγχυση ξεκινά από αγγεία που φέρουν το αίμα, φροντίζοντας να διατηρούνται δρόμοι παροχέτευσης διότι διαφορετικά παγιδεύονται μεγάλες ποσότητες αίματος, με κακό αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζονται εν σειρά ευρυαγγείες που διακλαδίζονται σαν δένδρο διότι είναι πιθανό να επικοινωνούν και να συγκεντωθεί σε κάποιο αγγείο πολύ φάρμακο. Στα αστεροειδή εγχέεται φάρμακο στο τροφοδοτικό με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Φάρμακα Σκληροθεραπείας

Πίεση μετά την έγχυση του σκληρυντικού

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η παρατεταμένη επαφή του σκληρυντικού με το ενδοθήλιο και μειώνεται η παγίδευση αίματος. Η πίεση γίνεται άμεσα μετά την έγχυση μηχανικά με βαμβάκι.

Περίδεση

Δεν υπάρχει ομοφωνία για την αναγκαιότητα της περίδεσης. Με την περίδεση επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διάρκεια συρρίκνωσης των αγγείων, ελάττωση της περιαγγειακής φλεγμονής και της μεταθρομβωτικής υπέρχρωσης. Το δέσιμο ξεκινά από το πέλμα, αστράγαλο με μεγαλύτερη πίεση και καλύπτει όλα τα σημεία έγχυσης. Η περίδεση διαρκεί 6-12 ώρες. Μετά την αφαίρεση του επιδέσμου φοριέται ελαστικό καλσόν με πίεση από 12 έως 21 mmHg. Επιβάλλεται να περπατά ο ασθενής μετά τη θεραπεία καθώς έτσι ελαττώνεται η φλεβική στάση και ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Αντενδείξεις Σκληροθεραπείας

Επιπλοκές σκληρυντικών (άμεσες - απώτερες)

Θεραπεία με Laser

Η θεραπεία με Laser είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε λεπτές αχνές ευρυαγγείες. Λειτουργεί συμπληρωματικά με τη σκληροθεραπεία η οποία σε λεπτά αγγεία δεν είναι εφικτή. Ανάλογα με το μήκος κύματος είναι δυνατό να δημιουργηθούν:

Μελαγχρώσεις από μηχανήματα με υψηλό μήκος κύματος, που δεν υποχωρούν με υδροκινόνη και που μερικές φορές είναι αναστρέψιμες. Yποχρωμίες από μηχανήματα με χαμηλό μήκος κύματος οι οποίες συνήθως είναι αναστρέψιμες.

Τα μηχανήματα Laser που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αγγεία κάτω άκρων είναι: το Long pulse Nd:YAG, το Dye Laser(short-long Pulse), διοδικά Laser, το Laser Alexandrite, το I.P.L, Rubby Laser και K.T.P.

Συμπέρασμα

Η σκληροθεραπεία είναι η μέθοδος εκλογής για τις ευρυαγγείες. Τα Laser αποτελούν απαραίτητη συμπληρωματική αγωγή, που περιμένουμε να δώσει ακόμα πολλά. Και οι δύο μέθοδοι χρήζουν επιδεξιότητας και μπορεί να βλάψουν αν δεν εφαρμοστούν σωστά. Η γνώση και των δύο μεθόδων είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

Συνήθεις ερωτοαπαντήσεις.

Σε πόσες ημέρες μπορεί να επιστρέψει για την επόμενη συνεδρία;

Μετά από 8 έως 15 μέρες.

Ποια εποχή είναι καλύτερη για θεραπεία;

Nα αποφεύγονται οι καλοκαιρινοί μήνες

Οδηγίες μετά τη θεραπεία;

Nα μην ξαπλώσει, να περπατά, εάν πρόκειται να ταξιδέψει να κάνει συχνές στάσεις και περπάτημα.