ΚΙΡΣΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ | ΚΙΡΣΟΙ

ΚΙΡΣΟΙ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 01

Ο αγγειοχειρουργός Γ. Ελευθερίου σας ενημερώνει για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες της εγκυμοσύνης. Ποια είναι τα συμπτώματα, τι πρέπει να προσέξετε και πως θεραπεύονται.

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι ασυνήθιστα διογκωμένες φλέβες κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Πολλές γυναίκες αναπτύσσουν πρώτη φορά κιρσούς ή διαπιστώνουν ότι χειροτερεύουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να έχετε λίγη ή μηδενική δυσφορία από τους κιρσούς ή μπορεί να αισθάνεστε τα πόδια σας βαριά. Το δέρμα γύρω από μια κιρσώδη φλέβα μπορεί επίσης να προκαλεί φαγούρα ή να αισθάνεστε καυσαλγία. Τα συμπτώματα τείνουν να είναι χειρότερα στο τέλος της ημέρας.

Τι προκαλεί κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Καθώς μεγαλώνει η μήτρα σας, ασκεί πίεση σε μια μεγάλη φλέβα στη δεξιά πλευρά του σώματός σας (κάτω κοίλη φλέβα) και έτσι αυξάνει η πίεση στις φλέβες των ποδιών σας.

Οι φλέβες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που επιστρέφουν το αίμα από τα άκρα σας στην καρδιά, το αίμα έχει την τάση να συσσωρεύεται στα πόδια λόγω της βαρύτητας. Επιπλέον όταν είστε έγκυος, η ποσότητα αίματος στο σώμα σας αυξάνεται, αυξάνοντας έτσι την φλεβική πίεση. Τέλος το επίπεδο προγεστερόνης σας επίσης αυξάνεται, χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των φλεβών σας.

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να νοσήσετε από κιρσούς αν έχουν και άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Οι κιρσοί είναι πιο συνηθισμένοι στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, και αν τους έχετε, τείνουν να επιδεινώνονται με κάθε διαδοχική εγκυμοσύνη και καθώς μεγαλώνετε. Το να είστε υπέρβαρη, να φέρετε δίδυμα ή τρίδυμα και να στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα όρθιες αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κιρσών.

Τα καλά νέα είναι ότι οι κιρσοί τείνουν να βελτιώνονται μετά τον τοκετό, ειδικά αν δεν είχατε μείνει έγκυος στο παρελθόν. Αν δεν βελτιωθούν, μπορείτε να εξετάσετε διάφορες επιλογές θεραπείας μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, ειδικά στους αστραγάλους, στα πόδια ή στο πρόσωπο. Αυτά ονομάζονται ευρυαγγείες και εμφανίζονται συχνά ως ένα αραχνοειδές μόρφωμα, με μικρά κλαδιά που διακλαδίζονται από το κέντρο προς την περιφέρεια. (Αν και μερικές φορές μπορεί να φαίνονται περισσότερο σαν τα κλαδιά ενός δέντρου ή ξεχωριστές λεπτές γραμμές χωρίς συγκεκριμένο μοτίβο.) Οι ευρυαγγείες δεν προκαλούν ενόχληση και τυπικά εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τους κιρσούς στην εγκυμοσύνη;

Είναι δυνατόν να αποτρέψετε ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσετε τους κιρσούς ενώ είστε έγκυος αν:

Ίσως έχετε ακούσει τη συμβουλή ότι ο ύπνος στην αριστερή σας πλευρά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κιρσών. Η συμβουλή αυτή πιθανά να ισχύει επειδή η κάτω κοίλη φλέβα είναι στη δεξιά πλευρά του σώματός σας, έτσι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μειώνει το βάρος που ασκεί η μήτρας στην κάτω κοίλη φλέβα, ανακουφίζοντας την πίεση στις φλέβες των ποδιών σας.

Είναι οι κιρσοί στην εγκυμοσύνη επικίνδυνοι;

Οι κιρσοί μπορεί να είναι άσχημοι, αλλά γενικά είναι ακίνδυνοι βραχυπρόθεσμα. Η θεραπεία, αν χρειαστεί, μπορεί συνήθως να αναβληθεί μέχρι να γεννήσετε το μωρό σας.

Ωστόσο, ένα ποσοστό ατόμων που έχουν κιρσούς αναπτύσσει μικρούς θρόμβους αίματος κοντά στην επιφάνεια του δέρματος (επιφανειακή φλεβική θρόμβωση). Όταν αναπτύσσεται αυτός ο θρόμβος, η φλέβα μπορεί να γίνει σκληρή και σαν σχοινί, και η περιοχή γύρω από αυτή μπορεί να είναι κόκκινη, ζεστή και επώδυνη

Καλέστε τον ιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε έναν από αυτούς τους θρόμβους επειδή μπορεί να είναι σοβαροί. Περιστασιακά, η περιοχή που περιβάλλει έναν θρόμβο μολύνεται, μπορεί να αναπτύξετε πυρετό ή ρίγη, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να λάβετε αμέσως αντιβιοτικά.

Επίσης, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας εάν:

Το πόδι σας πρηστεί.
Αναπτύξετε πληγές στο πόδι σας.
Το δέρμα κοντά στις φλέβες αλλάξει χρώμα.

Μη συγχέετε την επιφανειακή φλεβική θρόμβωση με μια ακόμα πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση (DVT). Σε αυτή την περίπτωση, ο θρόμβος αναπτύσσεται στις εν τω βάθη φλέβες, συνήθως στα πόδια. Η εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της DVT, ανεξάρτητα από το εάν έχετε κιρσούς ή όχι. Η πιθανότητα να αναπτυχθεί DVT - είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε κατά τις εβδομάδες μετά τη γέννηση - είναι περίπου 1 στα 1.600. (Οι γυναίκες με διαταραχές πήξης αίματος ή σε παρατεταμένη παραμονή επί της κλίνης έχουν υψηλότερο κίνδυνο.)

Εάν αναπτύξετε DVT, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα ή μπορεί να έχετε ξαφνικό, οδυνηρό πρήξιμο στον αστράγαλο, στο πόδι και στον μηρό. Μπορεί να πονάτε περισσότερο όταν το πόδι σας είναι λυγισμένο ή όταν στέκεστε, και μπορεί να έχετε επίσης ένα μικρό πυρετό. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Ίσως χρειαστεί να κάνετε υπερηχογραφική εξέταση των φλεβών στα πόδια σας. Και αν έχετε εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση, θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε και να λάβετε θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα.

Παραμένοντας χωρίς θεραπεία, ένα κομμάτι θρόμβου μπορεί να οδηγηθεί στους πνεύμονες, μια κατάσταση που απειλεί τη ζωή και ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Τα σημάδια μιας πνευμονικής εμβολής περιλαμβάνουν δύσπνοια, επώδυνη αναπνοή, βήχα, αιμόπτυση και ταχυκαρδία. Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε τον γιατρό σας αμέσως.

Πώς πρέπει να θεραπεύσω τους κιρσούς μου μετά την εγκυμοσύνη;

Αφού γεννήσετε, είναι καλή ιδέα να συνεχίσετε να φοράτε κάλτσες συμπίεσης, να ασκείστε τακτικά, να αποφεύγετε την ορθοστασία για μεγάλες χρονικές περιόδους και να έχετε τα πόδια σας ψηλά όποτε είναι δυνατόν.

Οι κιρσοί συχνά βελτιώνονται εντός τριών έως τεσσάρων μηνών μετά τον τοκετό, αν και μερικές φορές διαρκεί ακόμα περισσότερο και μερικές φορές δεν βελτιώνονται καθόλου. (Αυτό είναι πιθανότερο εάν είχατε πολλαπλές εγκυμοσύνες.)

Εάν οι κιρσοί σας επιμένουν, επισκεφθείτε έναν αγγειοχειρουργό για να μάθετε τις θεραπευτικές επιλογές.