ΚΙΡΣΟΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ LASER | ΚΙΡΣΟΙ

Οριστική και άμεση αντιμετώπιση των κιρσών χωρίς τομές και γενική αναισθησία

ΚΙΡΣΟΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ LASER 01

Οι φλεβικές παθήσεις αποτελούν πολύ συχνές νοσολογικές οντότητες στον ενήλικο πληθυσμό. Από τις φλεβικές παθήσεις οι πιο συχνές είναι η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί των κάτω άκρων. Οι κιρσοί μπορεί να οφείλονται σε φλεβική ανεπάρκεια της Μείζονος ή της Ελάσσονος σαφηνούς φλέβας.

Την τελευταία δεκαετία έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των κιρσών στα πόδια. Κατά το παρελθόν η σαφηνεκτομή αποτελούσε τη μοναδική επιλογή. Τα τελευταία 10 χρόνια όμως η χρήση του ενδοαυλικού laser επέφερε επανάσταση στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα ⅔ των περιπτώσεων κιρσών κάτω άκρων αντιμετωπίζονται ενδοαυλικό laser ή με τη χρήση ενδοαυλικών ραδιοκυμάτων.

Η θεραπεία των κιρσών με laser γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και οι ασθενείς κινητοποιούνται μετά από λίγες ώρες.Πέραν αυτού όμως επιπλοκές όπως εκχυμώσεις, αιμωδίες και φλεγμονές παρουσιάζονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Η όλη θεραπευτική διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά. Με τη βοήθεια υπερήχων καθετηριάζεται η ανεπαρκούσα φλέβα και στη συνέχεια προωθείται εντός αυτής η οπτική ίνα laser.

Αφού ελεγχθεί η ορθή θέση της 2 εκατοστά από σαφηνομηριαία συμβολή και γίνει έγχυση τοπικού αναισθητικού καθ όλη την πορεία της φλέβας, στη συνέχεια ενεργοποιείται το laser και καθώς αποσύρεται με συγκεκριμένο ρυθμό προκαλεί τη θερμική εξάχνωση της και καταργεί με οριστικό τρόπο την πάσχουσα Φλέβα. Η κατάργηση της συγκεκριμένης φλέβας όχι μόνο δεν έχει επίπτωση στη φυσιολογική λειτουργία του άκρου αλλά θεραπεύει οριστικά το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Όπως προαναφέρθηκε η όλη διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά, χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία, τομές και ο/η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του το ίδιο βράδυ της θεραπείας.

Ανατρέχοντας στη διεθνή βιβλιογραφία εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η αντιμετώπιση των κιρσών με laser έχει μόνιμα και οριστικά αποτελέσματα χωρίς τις πιθανές επιπλοκές που συνοδεύουν την κλασσική σαφηνεκτομή. Κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η εξάλειψη της ανάγκης για γενική αναισθησία, ο περιορισμός των τομών κατά μήκος του σκέλους, ο περιορισμός των εκχυμώσεων και η άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινή του εργασία. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου προσεγγίζει σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες το 99%.

Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Metropolitan Hospital.