ΚΙΡΣΟΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ: Αίτια, Συμπτώματα & Αποτελεσματική Θεραπεία

Οι κιρσοί των κάτω άκρων αποτελούν μία από τις πιο συχνές παθήσεις του φλεβικού συστήματος καθώς το 50% των ανθρώπων άνω των 50 ετών πάσχει από την συγκεκριμένη πάθηση.

Εμφανίζεται 5 φορές συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες λόγω του ορμονικού περιβάλλοντος, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται πολύ από τις εγκυμοσύνες,όπου λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου οι φλέβες των ποδιών που περνούν από την κοιλιακή χώρα, πιέζονται εμποδίζοντας ακόμη περισσότερο τη φλεβική λειτουργία.

Επιπλέον,δραστηριότητες, όπως ηλιοθεραπεία, σολάριουμ ή σάουνα, στις οποίες επιδίδεται περισσότερο το γυναικείο φύλο επηρεάζουν αρνητικά τη φυσιολογική φλεβική λειτουργία. Το 40% των γυναικών έχουν κιρσούς ή ευρυαγγείες κάποιας μορφής. Οι κιρσοί είναι διογκωμένες και φλέβες σκούρου μπλε χρώματος κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και συχνά έχουν ελικοειδή πορεία. Αντίθετα οι ευρυαγγείες είναι λεπτά τριχοειδή αγγεία μπλε, κόκκινου ή βυσσινί χρώματος. Η αύξηση της ηλικίας, το φύλο, η κληρονομικότητα, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη ορθοστασία,η καθιστική ζωή, η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και προηγούμενες εν τω βάθη φλεβικές θρομβώσεις αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου

Φυσιολογικά οι φλέβες μας έχουν μέσα βαλβίδες που κλείνουν για να μην αφήνουν το αίμα να παλινδρομεί λόγω της βαρύτητας, όταν είμαστε όρθιοι. Εάν,λοιπόν, αυτές οι βαλβίδες δεν κλείνουν επαρκώς και γενικά δε λειτουργούν καλά,τότε το αίμα παλινδρομεί και λιμνάζει λόγω της βαρύτητας με αποτέλεσμα να προκαλείται το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας που εκδηλώνεται με τη δημιουργία κιρσών.

Τα στάδια ανάπτυξης της πάθησης της φλεβικής ανεπάρκειας κυμαίνονται από το 1 έως το 6 ανάλογα με τη συμπτωματολογία και το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης σε καθένα από αυτά. Τα συμπτώματα είναι πόνος, κάψιμο, αιμωδίες, καυσαλγίες, φαγούρα, πρήξιμο και τέλος φλεβικά έλκη. Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα με την αύξηση της θερμοκρασίας και στο τέλος της ημέρας. Οι επιπλοκές είναι αλλοιώσεις του δέρματος, φλεβικά έλκη στην έσω επιφάνεια των κάτω άκρων και τέλος φλεβικές θρομβώσεις. Η διάγνωση γίνεται εύκολα με την κλινική εξέταση και η αξιολόγηση γίνεται με την εξέταση με υπερήχους αγγείων.

Η θεραπεία της πάθησης πρέπει να εξατομικεύεται και για τα πρώτα στάδια είναι συντηρητική με φαρμακευτική αγωγή, αποφυγή ορθοστασίας και ζέστης, κυρίως όμως αποτελείται από την χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Ωστόσο η συντηρητική αντιμετώπιση δεν θεραπεύει με οριστικό τρόπο. Οι πολύ μικροί κιρσοί και οι ευρυαγγείες μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπική εκτομή, σκληροθεραπεία, δηλαδή τοπική έγχυση φαρμάκου μέσα στον αυλό των φλεβών καθώς και με χρήση λέιζερ. Επειδή η σκληροθεραπεία έχει καλύτερα και ταχύτερα αισθητικά αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος, η χρήση των λέιζερ έχει περιοριστεί αρκετά.

Σε σοβαρότερες και πιο προχωρημένες καταστάσεις οι κιρσοί μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά από πολύ μικρές τομές (esthetic phlebectomy technique). ΄Όταν η κεντρική σαφηνής φλέβα δε λειτουργεί φυσιολογικά τότε σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να γίνει με μία σχετικά νέα τεχνική (radiofrequency obliteration, closureFAST) καθώς επίσης και με την χρήση λέιζερ χωρίς γενική αναισθησία και άμεση κινητοποίηση. Τέλος οι κιρσοί αντιμετωπίζονται με την κλασική χειρουργική θεραπεία κατά την διάρκεια της οποίας αφαιρείται η μείζονα σαφηνής φλέβα καθώς και οι κιρσοειδώς διατεταμένοι παράπλευροι κλάδοι αυτής.Σε περίπτωση χειρουργικής θεραπείας η διάρκεια νοσηλείας είναι ένα 24ωρο, το αποτέλεσμα είναι ανώδυνο, άμεσο και οριστικό χωρίς καμία άλλη παρενέργεια στην φυσιολογική φλεβική κυκλοφορία.

Τέλος για την πρόληψη της πάθησης θα πρέπει να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία και την καθιστική ζωή. Να εφαρμόστε πρόγραμμα καθημερινού βαδίσματος. Αν χρειαστεί να μείνετε καθιστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα,το περπάτημα λίγων λεπτών βοηθά.Ξεκουράζετε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς,οποτεδήποτε αυτό είναι δυνατόν.Μη φοράτε στενά και σφικτά ρούχα ή παπούτσια.Αποφεύγετε την παχυσαρκία. Αποφεύγετε την έκθεση των ποδιών σας στον ήλιο ή άλλες πηγές θερμότητας. Ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας για τη χρησιμοποίηση καταλλήλων συμπιεστικών καλτσών.