Αγγειοχειρουργός
Δρ. Γεώργιος Ι. Ελευθερίου
Διδάκτωρ Ιατρικής Παν. Αθηνών
Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Metropolitan Hospital
Email
gelef@icloud.com
Μια από τις πιο συχνές αιτίες είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.
Φλεβική ανεπάρκεια είναι δυσλειτουργία των φλεβών των κάτω άκρων. Φυσιολογικά οι φλέβες μας έχουν βαλβίδες που δεν επιτρέπουν την παλινδρόμηση του αίματος, όταν οι βαλβίδες δεν λειτουργούν καλά τότε το αίμα λιμνάζει στα κάτω άκρων και το γεγονός αυτό ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια. Αποτέλεσμα της φλεβικής ανεπάρκεια είναι οι τροφικές αλλοιώσεις του δέρματος, η υπέρχρωση αυτού, η εμφανίσει κιρσών και η δημιουργία φλεβικών ελκών.
Είναι πιθανά επικίνδυνοι καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες φλεβικών θρομβώσεων.
Οι σύγχρονες θεραπείες είναι ανώδυνες και με σχεδόν μηδενικές επιπλοκές. Εφαρμόζουμε θεραπείες με Laser, σκληρυντικές ενέσεις και τέλος κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Δεν είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία και η κινητοποίηση είναι άμεση και πλήρης την ίδια ημέρα.
Είναι αποτέλεσμα και της φλεβικής ανεπάρκειας καθώς επίσης και γενετικών παραγόντων
Η θεραπεία είναι με σκληροθεραπεία και laser
Συνήθως 5 συνεδρίες είναι αρκετές και δεν απαιτείται καμία απολύτως προφύλαξη μετά την θεραπεία.
Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες εκτός από τους πολύ θερμούς μήνες του έτους (Ιούλιος - Αύγουστος )
Ναι μπορεί να είναι επικίνδυνο καθώς η πιο πιθανή διάγνωση είναι η φλεβική θρόμβωση. Χρειάζεται άμεση επίσκεψη σε αγγειοχειρουργό, η διενέργεια Triplex και σε περίπτωση που διαγνωστεί φλεβική θρόμβωση είναι απαραίτητη η έναρξη θεραπείας με αντιπηκτικά καθώς υπάρχει κίνδυνος πνευμονικής εμβολής.
Μια από τις αιτίες είναι η ισχαιμία των κάτω άκρων. Όταν εμφανιστεί το σύμπτωμα είναι απαραίτητη η εξέταση από αγγειοχειρουργό προκειμένου να αποκλειστεί αγγειακή πάθηση.
Πληθώρα τεχνικών όπως stents, αγγειακά by pass και φαρμακευτικής αγωγής αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά την ισχαιμία των κάτω άκρων.
Ίσως πρόκειται για πιθανό παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η συχνότερη αιτία παροδικών αγγειακών εγκεφαλικών είναι οι στενώσεις των καρωτίδων. Είναι απολύτως απαραίτητη η διενέργεια Triplex καρωτίδων προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια σοβαρή στένωση.
Μια πιθανή διάγνωση είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Η παρουσία ανευρύσματος είναι μια παθολογική οντότητα που απαιτεί άμεσο διαγνωστικό έλεγχο από αγγειοχειρουργό και τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας.
Συνήθως τα ανευρύσματα αντιμετωπίζονται όταν ξεπερνούν σε διάμετρο τα 4,5 εκ. Οι τεχνικές είναι κυρίως η νεότερη ενδοαυλική αντιμετώπιση με stent graft και η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση.
Ο ΣΔ επηρεάζει τις αρτηρίες των κάτω άκρων. Η προληπτική εξέταση είναι απαραίτητη καθώς και η έναρξη θεραπείας ελέγχου των παραγόντων κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε άτονα έλκη και ισχαιμία κάτω άκρων.
Συνήθως η ετήσια επίσκεψη είναι επαρκής, εκτός περιπτώσεων που απαιτούν πιο συχνή παρακολούθηση.