/Πώς γίνεται η θεραπεία των κιρσών με Laser; Αγγειοχειρουργός Γ. Ελευθερίου
Κιρσοί κάτω άκρων

Πώς γίνεται η θεραπεία των κιρσών με Laser; Αγγειοχειρουργός Γ. Ελευθερίου

ΚΙΡΣΟΙ

Ο αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου σας ενημερώνει σχετικά με τη θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων, συντηρητική όσο και επεμβατική. Ιδιαίτερα ενημερώνει για την διαδικασία αντιμετώπισης με Λειζερ.

Οι κιρσοί των κάτω άκρων πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί με το πέρασμα του χρόνου χωρίς θεραπεία επιδεινώνονται με πιθανά σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας.

Την τελευταία δεκαετία έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των κιρσών στα πόδια. Κατά το παρελθόν η σαφηνεκτομή αποτελούσε τη μοναδική επιλογή. Τα τελευταία 10 χρόνια όμως η χρήση του ενδοαυλικού laser επέφερε επανάσταση στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα ⅔ των περιπτώσεων κιρσών κάτω άκρων αντιμετωπίζονται ενδοαυλικό laser ή με τη χρήση ενδοαυλικών ραδιοκυμάτων.

Η θεραπεία των κιρσών με laser γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και οι ασθενείς κινητοποιούνται μετά από λίγες ώρες.Πέραν αυτού όμως επιπλοκές όπως εκχυμώσεις, αιμωδίες και φλεγμονές παρουσιάζονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Η όλη θεραπευτική διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά. Με τη βοήθεια υπερήχων καθετηριάζεται η ανεπαρκούσα φλέβα και στη συνέχεια προωθείται εντός αυτής η οπτική ίνα laser.

Αφού ελεγχθεί η ορθή θέση της 2 εκατοστά από σαφηνομηριαία συμβολή και γίνει έγχυση τοπικού αναισθητικού καθ όλη την πορεία της φλέβας, στη συνέχεια ενεργοποιείται το laser και καθώς αποσύρεται με συγκεκριμένο ρυθμό προκαλεί τη θερμική εξάχνωση της και καταργεί με οριστικό τρόπο την πάσχουσα Φλέβα. Η κατάργηση της συγκεκριμένης φλέβας όχι μόνο δεν έχει επίπτωση στη φυσιολογική λειτουργία του άκρου αλλά θεραπεύει οριστικά το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Όπως προαναφέρθηκε η όλη διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά, χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία, τομές και ο/η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του το ίδιο βράδυ της θεραπείας.

Ανατρέχοντας στη διεθνή βιβλιογραφία εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η αντιμετώπιση των κιρσών με laser έχει μόνιμα και οριστικά αποτελέσματα χωρίς τις πιθανές επιπλοκές που συνοδεύουν την κλασσική σαφηνεκτομή. Κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η εξάλειψη της ανάγκης για γενική αναισθησία, ο περιορισμός των τομών κατά μήκος του σκέλους, ο περιορισμός των εκχυμώσεων και η άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινή του εργασία. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου προσεγγίζει σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες το 99%.

Στο αγγειοχειρουργικό-αγγειολογικό Αθηνών η αντιμετώπιση είναι άμεση και με ασφάλεια. Ιδιαίτερα για τις φλεβικές παθήσεις θα λάβετε την διάγνωση αφού θα έχει προηγηθεί μια λεπτομερής χαρτογράφηση των φλεβών με έγχρωμο Duplex (Triplex). Παράλληλα έχει παρουσιαστεί τέτοια εξέλιξη στο τομέα όπου πλέον χρησιμοποιούνται όλες οι σύγχρονες τεχνικές που εμπεριέχονται στην Αγγειοχειρουργική και φλεβολογία. Όλες οι νέες τεχνικές μπορούν να γίνουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Η ολοκληρωμένη θεραπεία περιλαμβάνει τη σκληροθεραπεία με υγρό και αφρό, με ή χωρίς υπερηχογραφική καθοδήγηση, τη θερμοπηξία με RF, τις mini φλεβεκτομές, τη θεραπεία με φλεβική κόλλα και φυσικά την ενδoαυλική αποκατάσταση με Laser.

Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας των κιρσών οδηγεί σε σχεδόν μηδενικό ποσοστό υποτροπών, είναι ανώδυνες, χωρίς τομές και γενική αναισθησία, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς την ίδια μέρα ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του χωρίς μετεγχειρητικό πόνο.

Ο ΔΡ. Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΊΟΥ αποφοίτησε από την ιατρική σχολή Αθηνών. Απέκτησε την ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής το 2001. Το 2000 ανακηρύχθηκε ΔΙΔΑΚΤΟΡ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ΑΡΙΣΤΑ. Μετεκπαιδεύτηκε σε αγγειοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού. Εργάζεται ως Διευθυντής στο Νοσ. Metropolitan. Ιδιαίτερα κλινικά του ενδιαφέροντα αποτελούν: Η θεραπεία κιρσών και ευρυαγγειών με Laser. Η αντιμετώπιση στενώσεων καρωτίδων Η ενδαγγειακή και ανοικτή αντιμετώπιση ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής. Η αντιμετώπιση ισχαιμίας των κάτω άκρων Η αντιμετώπιση φλεβικών θρομβώσεων και φλεβικών ελκών.

Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού καλέστε στο 2107474184

www.kirsi.gr