/Αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου: Θεραπεία κιρσών (φλεβίτιδας)
Θεραπεία φλεβίτιδας - κιρσών

Αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου: Θεραπεία κιρσών (φλεβίτιδας)

20637975 10155849817634411 3888172749019960472 n - Αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου: Θεραπεία κιρσών (φλεβίτιδας)
Ο δρ Γιώργος Ελευθερίου, αγγειοχειρουργός, διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Metropolitan Hospital

Οι κιρσοί (φλεβίτιδα) αποτελούν ένα απο τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στον γενικό πληθυσμό. Εμφανίζονται σε άνδρες και γυναίκες και, γενικά, θεωρούνται τόσο αισθητικό όσο και σημαντικό πρόβλημα υγείας. Συνήθως δεν προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα και ενδέχεται να μην εμφανίζουν συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορούν να οδηγήσουν ή να επιβαρύνουν άλλα θέματα υγείας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν θρόμβους αίματος, έλκη ή πόνο.


 

Αιτίες και συμπτώματα των κιρσών

Ορατοί ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, οι κιρσοί εμφανίζονται συχνότερα στα πόδια, παρόλο που μπορούν να αναπτυχθούν και σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτοί προκαλούνται όταν οι φλέβες με ανεπαρκώς λειτουργούντες βαλβίδες επιτρέπουν να λιμνάζει το αίμα αντί να ρέει σωστά από τα πόδι στην καρδιά. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μπλε ή μοβ αποχρωματισμό ή μπορεί να προκαλέσει κιρσούς που είναι διατεταμένες φλέβες κάτω απο το δέρμα. Ο πόνος, ο αποχρωματισμός του δέρματος, ο κνησμός, το οίδημα ή αίσθημα καύσου στα πόδια ή ένα αίσθημα κόπωσης ή “βαρύτητας” στο πόδι είναι συχνά συμπτώματα. Η φλεβίτιδα είναι ο όρος που περιγράφει έναν θρόμβο στην κιρσώδη φλέβα. Ο θρόμβος προκαλεί τοπική αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, ερυθρότητα, σκληρία και πόνο. Επειδή η επιπολής φλεβική θρόμβωση εντοπίζεται κοντά στην επιφάνεια του άκρου, δεν είναι τόσο σοβαρή όσο οι θρόμβοι στις βαθιές φλέβες που μπορούν να οδηγήσουν σε πνευμονική εμβολή. Οι φλέβες αράχνης – ευρυαγγείες αναφέρονται σε μικρότερες φλέβες που μπορεί να φαίνονται κόκκινες ή μπλε πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Συχνά μοιάζουν με ιστό αράχνης και μπορεί επίσης να εμφανίζονται στο πρόσωπο.

Ποιός κινδυνεύει απο τους κιρσούς

Οι κιρσοί είναι πιθανότερο να αναπτυχθούν στις γυναίκες, αν και επηρεάζουν και τους άνδρες. Η εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα. Το θετικό οικογενειακό ιατρικό ιστορικό αυξάνει την πιθανότητα ρμφάνισης τους, καθώς και ένα οικογενειακό ιστορικό που περιλαμβάνει φλεβική θρόμβωση. Η ηλικία είναι επίσης ένας προδιαθεσικός παράγοντας. Οι κιρσοί είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 70 ετών. Η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής συμβάλλουν επίσης, όπως και το κάπνισμα και το να στέκεσαι ή να κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Διάγνωση και θεραπεία των κιρσών

Οι κιρσοί διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης, όταν ένας γιατρός θα παρατηρήσει την υφή και το χρώμα των προεξέχοντων φλεβών και πώς γεμίζουν με αίμα. Η ταχύτητα της ροής του αίματος καθορίζεται στη συνέχεια από έναν υπερηχογράφημα, ο οποίος αποκαλύπτει επίσης τη δομή των φλεβών. Αυτό βοηθά να διαπιστωθεί αν υπάρχουν υποκείμενα ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν. Οι κάλτσες συμπίεσης συγκαταλέγονται στις επιλογές θεραπείας των ευρυαγγειών και των κιρσών. Οι κάλτσες φοριούνται καθημερινά για αρκετούς μήνες με στόχο να διατηρηθεί η ροή του αίματος προς τα πίσω μέσω της βαλβίδας της φλέβας. Φορώντας τις κάλτσες βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και του πρήξιμο που προκαλούνται από κιρσούς. Η θεραπεία που ονομάζεται σκληροθεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση μιας χημικής ερεθιστικής ουσίας στις επηρεαζόμενες φλέβες, η οποία συγκολεί τα τοιχώματα των φλεβιδίων . Αυτές οι φλέβες δεν γεμίζουν πλέον με αίμα και το σώμα θα τις απορροφήσει τελικά. Πρόκειται για μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών. Στην αφαίρεση των φλεβών, μια άλλη διαδικασία, οι τομές γίνονται στην βουβωνική χώρα και κάτω από το γόνατο. Η πάσχουσα φλέβα στη συνέχεια αφαιρείται από το πόδι. Μικροφλεβεκτομή επιτρέπει την απομάκρυνση μικρών κιρσών από πολύ μικρές τομές στο πόδι. Δεν χρειάζονται ράμματα και αυτή είναι και μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών.

Τέλος, κατά τη διαδικασία της Laser Venous Ablation απαιτείται να εισαχθεί ένας λεπτός καθετήρας σε μια φλέβα στο πόδι. Ένα μικρό λέιζερ θερμαίνει τα τοιχώματα των φλεβών και τα καταστρέφει, κλείνοντας εντελώς την φλέβα. Αυτό είναι διαδικασία μίας ημέρας και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις κανονικές δραστηριότητες την επόμενη μέρα. 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κιρσούς και τις επιλογές θεραπείας, συνδεθείτε στο www.kirsi.gr Ο Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου είναι Διευθυντής της αγγειακής και ενδοαγγειακής χειρουργικής στο Metropolitan Hospital

Summary