/Πώς γίνεται η θεραπεία των κιρσών με Laser; Αγγειοχειρουργός Γ. Ελευθερίου
Κιρσοί - φλεβιτιδα κάτω άκρων

Πώς γίνεται η θεραπεία των κιρσών με Laser; Αγγειοχειρουργός Γ. Ελευθερίου

Θεραπεία κιρσών - Πώς γίνεται η θεραπεία των κιρσών με Laser; Αγγειοχειρουργός Γ. Ελευθερίου

Ο αγγειοχειρουργός αγγειολόγος Δρ. Γ. Ελευθερίου διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών σας ενημερώνει σχετικά με τη θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων, συντηρητική όσο και επεμβατική παρουσιαζοντας την διαδικασία της επέμβασης. Ιδιαίτερα ενημερώνει για την διαδικασία αντιμετώπισης με Λειζερ.

 

 

Οι κιρσοί των κάτω άκρων πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί με το πέρασμα του χρόνου χωρίς θεραπεία επιδεινώνονται με πιθανά σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας.

Οι κιρσοί είναι διογκωμένες και διευρυμένες φλέβες που συνήθως εμφανίζονται στα πόδια. Μπορεί να είναι μπλε ή σκούρο μοβ χρώμα, και είναι συχνά άμορφοι και διογκωμένοι στην εμφάνιση.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος, βαριά και άβολα πόδια
  • Πρησμένα πόδια και αστραγάλους
  • Κάψιμο στα πόδια
  • Μυϊκές κράμπες στα πόδια σας, ιδιαίτερα τη νύχτα
  • Ξηρότητα, φαγούρα και λεπτό δέρμα

Τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού ή αν έχετε παραμείνει όρθοι ή καθιστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούν να βελτιωθούν όταν περπατάτε ή αν ξεκουραστείτε και σηκώσετε τα πόδια σας.


Αιτίες των κιρσών

Οι κιρσώδεις φλέβες αναπτύσσονται όταν οι μικρές βαλβίδες μέσα στις φλέβες σταματούν να λειτουργούν σωστά.

Σε μια υγιή φλέβα, το αίμα ρέει ομαλά στην καρδιά. Το αίμα εμποδίζεται να ρέει προς τα πίσω από μια σειρά μικροσκοπικών βαλβίδων που ανοίγουν και κλείνουν για να αφήσουν το αίμα να περάσει.

Εάν οι βαλβίδες αποδυναμωθούν ή έχουν υποστεί βλάβη, το αίμα μπορεί να ρέει προς τα πίσω και να λιμνάζει στη φλέβα, τελικά προκαλώντας πρήξιμο και μεγέθυνση (κιρσώδης).

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κιρσών, όπως:

  • Θηλυκό γένος
  • Στενό μέλος της οικογένειας με φλεβίτιδα
  • Μεγάλη ηλικία
  • Παχυσαρκία
  • Ορθοστασία
  • Εγκυμοσύνη
  • Αλλες καταστάσεις


Η θεραπεία των κιρσών – θεραπεία φλεβίτιδας με laser :

Εάν η θεραπεία είναι απαραίτητη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αρχικά έως και 6 μήνες να χρησιμοποιείτε κάλτσες συμπίεσης, να κάνετε τακτική άσκηση και να τοποθετείτε τα πόδια σε ανάρροπη θέση.

Εάν οι κιρσοί σας εξακολουθούν να σας προκαλούν πόνο ή δυσφορία ή προκαλούν επιπλοκές, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους.

Οι πιο συνήθεις επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Θερμική εξάχνωση με Laser ή RF (ενδοαυλικό laser) – όπου χρησιμοποιείται θερμότητα
Σκληροθεραπεία – αυτό χρησιμοποιεί ειδικό αφρό για να κλείσει τις φλέβες
Σαφηνεκτομή – οι πληγείσες φλέβες απομακρύνονται χειρουργικά

Την τελευταία δεκαετία έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των κιρσών στα πόδια. Κατά το παρελθόν η σαφηνεκτομή αποτελούσε τη μοναδική επιλογή. Τα τελευταία 10 χρόνια όμως η χρήση του ενδοαυλικού laser επέφερε επανάσταση στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων. Χαρακτηριστικά μπορεί να αναφερθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα ⅔ των περιπτώσεων κιρσών κάτω άκρων αντιμετωπίζονται ενδοαυλικό laser ή με τη χρήση ενδοαυλικών ραδιοκυμάτων.

Η θεραπεία των κιρσών με laser γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και οι ασθενείς κινητοποιούνται μετά από λίγες ώρες. Πέραν αυτού όμως επιπλοκές όπως εκχυμώσεις, αιμωδίες και φλεγμονές παρουσιάζονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Η όλη θεραπευτική διαδικασία που μας απαλλάσει απο τους κιρσούς – φλεβίτιδα διαρκεί 30 λεπτά. Ο αθενής μπορεί να κινητοποιηθεί αμέσως μετά. Με τη βοήθεια υπερήχων καθετηριάζεται η ανεπαρκούσα φλέβα και στη συνέχεια προωθείται εντός αυτής η οπτική ίνα laser.

Αφού ελεγχθεί η ορθή θέση της ίνας 2 εκατοστά από σαφηνομηριαία συμβολή, με τοπική αναισθησία, στη συνέχεια ενεργοποιείται το laser και καθώς αποσύρεται με συγκεκριμένο ρυθμό προκαλεί τη θερμική εξάχνωση της και καταργεί με οριστικό τρόπο την πάσχουσα Φλέβα. Η κατάργηση της συγκεκριμένης φλέβας όχι μόνο δεν έχει επίπτωση στη φυσιολογική λειτουργία του άκρου αλλά θεραπεύει οριστικά το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Όπως προαναφέρθηκε η όλη διαδικασία διαρκεί 30 λεπτά, χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία, τομές και ο/η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του το ίδιο βράδυ της θεραπείας.

Ανατρέχοντας στη διεθνή βιβλιογραφία εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η αντιμετώπιση των κιρσών με laser έχει μόνιμα και οριστικά αποτελέσματα χωρίς τις πιθανές επιπλοκές που συνοδεύουν την κλασσική σαφηνεκτομή. Κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η εξάλειψη της ανάγκης για γενική αναισθησία, ο περιορισμός των τομών κατά μήκος του σκέλους, ο περιορισμός των εκχυμώσεων και η άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινή του εργασία. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου προσεγγίζει σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες το 99%. Συμπερασματικά η εφαρμογή του laser στις φλέβες αποτελεί μια πραγματική επανάσταση.

Στο αγγειοχειρουργικό-αγγειολογικό Αθηνών η αντιμετώπιση είναι άμεση και με ασφάλεια. Ιδιαίτερα για τις φλεβικές παθήσεις θα λάβετε την διάγνωση αφού θα έχει προηγηθεί μια λεπτομερής χαρτογράφηση των φλεβών με έγχρωμο Duplex (Triplex). Παράλληλα έχει παρουσιαστεί τέτοια εξέλιξη στο τομέα όπου πλέον χρησιμοποιούνται όλες οι σύγχρονες τεχνικές που εμπεριέχονται στην Αγγειοχειρουργική και φλεβολογία. Όλες οι νέες τεχνικές μπορούν να γίνουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Η ολοκληρωμένη θεραπεία περιλαμβάνει τη σκληροθεραπεία με υγρό και αφρό, με ή χωρίς υπερηχογραφική καθοδήγηση, τη θερμοπηξία με RF, τις mini φλεβεκτομές, τη θεραπεία με φλεβική κόλλα και φυσικά την ενδoαυλική αποκατάσταση με Laser.

Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας των κιρσών είναι πιο απλή παρά ποτέ και μας απαλλάσει οριστικά από τη φλεβίτιδα, οδηγεί σε σχεδόν μηδενικό ποσοστό υποτροπών, είναι ανώδυνες, χωρίς τομές και γενική αναισθησία, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς την ίδια μέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέφει σπίτι του χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και τέλος μας απαλάσει οριστικά από κιρσούς.

Ο ΔΡ. Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΊΟΥ αποφοίτησε από την ιατρική σχολή Αθηνών. Απέκτησε την ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής το 2001. Το 2000 ανακηρύχθηκε ΔΙΔΑΚΤΟΡ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ΑΡΙΣΤΑ. Μετεκπαιδεύτηκε σε αγγειοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού τόσο για τις φλεβικές όσο και για τις αρτηριακές παθήσεις. Εργάζεται ως Διευθυντής στο Νοσ. Metropolitan και επιστημονικά υπεύθυνος στο Αγγειοχειρουργικό – Αγγειολογικό Αθηνών. Ιδιαίτερα κλινικά του ενδιαφέροντα αποτελούν: Η θεραπεία κιρσών και ευρυαγγειών με Laser. Η αντιμετώπιση στενώσεων καρωτίδων Η ενδαγγειακή και ανοικτή αντιμετώπιση ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής. Η αντιμετώπιση ισχαιμίας των κάτω άκρων Η αντιμετώπιση φλεβικών θρομβώσεων και φλεβικών ελκών.

Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού καλέστε στο 2107474184

www.kirsi.gr

 

Summary
Θεραπεία κιρσών - Πώς γίνεται η θεραπεία των κιρσών με Laser; Αγγειοχειρουργός Γ. Ελευθερίου
Article Name
Θεραπεία κιρσών με Laser
Description
Ο αγγειοχειρουργός Γ. Ελευθερίου σας ενημερώνει σχετικά με τη θεραπεία των κιρσών - φλεβίτιδας των κάτω άκρων και την διαδικασία αντιμετώπισης των κιρσών - φλεβίτιδας με Laser
Author
Publisher Name
Αγγειοχειρουργικό Αθηνών
Publisher Logo