/Αγγειοχειρουργός (αγγειολόγος), τι θεραπεύει;
Αγγειοχειρουργός

Αγγειοχειρουργός (αγγειολόγος), τι θεραπεύει;

surgeons performing operation in operating room 584x285 - Αγγειοχειρουργός (αγγειολόγος), τι θεραπεύει;

Τι κάνουν οι αγγειοχειρουργοί (αγγειολόγοι) ;

Οι αγγειοχειρουργοί – αγγειολόγοι είναι ειδικοί που είναι άρτια εκπαιδευμένοι για τη θεραπεία ασθενειών του αγγειακού συστήματος. Τα αιμοφόρα αγγεία σας – οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα  πλούσιο σε οξυγόνο και οι φλέβες που επιστρέφουν το αίμα πίσω στην καρδιά – είναι οι οδοί του κυκλοφορικού μας συστήματος. Χωρίς ομαλή ροή αίματος, το σώμα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Συνθήκες όπως η αθηρωμάτωση των αρτηριών μπορεί να δημιουργήσει στενώσεις ή αποφράξεις  στο κυκλοφορικό σας σύστημα, παρεμποδίζει τη ροή του αίματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Ένας αγγειοχειρουργός κάνει πολύ περισσότερα από χειρουργικές επεμβάσεις.

Ένας αγγειοχειρουργός εξασφαλίζει ότι οι ασθενείς με αγγειολογικά προβλήματα γνωρίζουν και κατανοούν όλες τις επιλογές τους. Με λίγα λόγια, οι αγγειοχειρουργοί μπορούν να κάνουν χειρουργική επέμβαση, αλλά βλέπουν και θεραπεύουν πολλούς ασθενείς που δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Πολλά αγγειακά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή ή άσκηση. Όπως εξηγεί ο αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου, Διευθυντής αγγειοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Metropolitan, “ το 80 τοις εκατό του χρόνου μου το αφιερώνω μιλώντας με τους ασθενείς μου και εξηγώντας τους όλες τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν”

Ένας αγγειοχειρουργός είναι σε θέση να κάνει κάθε είδους επέμβαση.

Μερικοί ειδικοί ειδικεύονται σε ένα ή δύο είδη αγγειακών επεμβάσεων. Οι αγγειοχειρουργοί εκπαιδεύονται σε όλα: ανοικτή, περίπλοκη χειρουργική επέμβαση και σε ελάχιστα επεμβατικές, ενδοαγγειακές διαδικασίες. Μερικοί ασθενείς χρειάζονται το ένα, κάποιοι χρειάζονται το άλλο, ενώ πολλοί δεν χρειάζονται καθόλου χειρουργική επέμβαση. Οι αγγειοχειρουργοί δεν έχουν προτιμήσεις όσον αφορά το είδος της επέμβασης καθώς είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για όλα τα είδη των χειρουργικών πράξεων. Οι ασθενείς μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα λάβουν την καλύτερη θεραπεία για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Ένας αγγειοχειρουργός οικοδομεί σχέσεις με τους ασθενείς.

Ένας αγγειοχειρουργός αντιμετωπίζει τους ασθενείς σε χρόνια βάση για δεκαετίες καθώς οι περισσότερες αγγειακές παθήσεις εξελίσσονται στο βάθος του χρόνου. Είναι απαραίτητο λοιπόν να υπάρχει στενή και φιλική σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς Εάν έχετε αγγειακή νόσο, πρέπει να εμπιστευτείτε έναν αγγειοχειρουργό για να φροντίζει μακροπρόθεσμα την υγεία σας και να συζητά μαζί σας όλες τις επιλογές σας.

Οι αγγειοχειρουργοί θεραπεύουν φλέβες και αρτηρίες σε κάθε μέρος του σώματος εκτός από τον εγκέφαλο και την καρδιά.

 

Για παράδειγμα, οι αγγειακοί χειρουργοί θεραπεύουν στενώσεις καρωτίδας αρτηρίας στο λαιμό. Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της αορτής (μια μεγάλη κύρια αρτηρία), όπως είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Η περιφερική αγγειακή νόσο, η οποία συχνά επηρεάζει τις αρτηρίες στα πόδια και τα πόδια, επίσης αντιμετωπίζεται από έναν αγγειακό χειρουργό. Επίσης αντιμετωπίζουν την φλεβική ανεπάρκεια, τους κιρσούς των κάτω άκρων, τις ευρυαγγείες στα πόδια μας καθώς και κάθε είδους φλεβικής πάθησης.

 

Πώς μπορώ να ξέρω ότι πρέπει να δω έναν αγγειοχειρουργό (αγγειολόγο);

Συνήθως, οι ασθενείς αναφέρονται σε έναν αγγειακό χειρουργό από τον θεράποντα ιατρό τους. Μερικές φορές οι ασθενείς έρχονται σε επαφή με έναν αγγειοχειρουργό  στο νοσοκομείο μετά από κάποια επείγουσα πάθηση. Μπορεί να σας παραπέμψουν σε έναν αγγειοχειρουργό για πόνο στα πόδια σας και μάθετε ότι έχετε, για παράδειγμα, περιφερική αρτηριακή νόσο ή κιρσούς στα πόδια. Εάν είστε σε μια κατηγορία υψηλού κινδύνου: είστε καπνιστής, διαβητικός και / ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να είστε υποψήφιος για να υποβληθείτε σε εξέταση από με έναν αγγειοχειρουργό.

 

www.kirsi.gr