/ΚΙΡΣΟΙ ( φλεβίτιδα ) στα πόδια: ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ

ΚΙΡΣΟΙ ( φλεβίτιδα ) στα πόδια: ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ds00256 im02124 ww5rp30t jpg 300x245 - ΚΙΡΣΟΙ ( φλεβίτιδα ) στα πόδια: ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑΌταν αναφερόμαστε στους κιρσούς – φλεβίτιδα των κάτω άκρων, το μυαλό μας κατευθύνεται κυρίως στο γυναικείο φύλο, μια και είναι γνωστό ότι οι κιρσοί στα πόδια ταλαιπωρούν πιο συχνά τις γυναίκες από τους άντρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κιρσοί δεν εμφανίζονται συχνά και στους άντρες. Με τον όρο κιρσοί θα μπορούσαμε απλά να ορίσουμε ότι σε κάποια άτομα, οι βαλβίδες που φυσιολογικά έχουν στο εσωτερικό τους οι επιφανειακές φλέβες, δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, εξ αιτίας του ότι το τοίχωμά τους χαρακτηρίζεται από ευπάθεια. Φλεβίτιδα είναι μια εναλλακτική ονομασία για τους κιρσούς.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καθημερινή ορθοστασία, οδηγεί το αίμα να λιμνάζει στα πόδια, οι φλεβικές πιέσεις  τοπικά να αυξάνονται και οι φλέβες να διαστέλλονται. Αυτές οι επιφανειακές διεσταλμένες φλέβες που είναι ορατές κάτω από το δέρμα λέγονται κιρσοί.

Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη κιρσών είναι όπως προαναφέραμε το γυναικείο φύλο, η εγκυμοσύνη που ακολουθείται από ορμονικές μεταβολές που με τη σειρά τους καθιστούν πιο ευαίσθητες τις φλέβες, η κληρονομικότητα εφόσον υπάρχει περιστατικό κιρσών στο οικογενειακό ιστορικό , η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία και τέλος η μεγάλη ηλικία.

Τα συμπτώματα των κιρσών τα οποία επιδεινώνονται στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας είναι τα εξής:

  • Μυϊκές κράμπες
  • Φαγούρα
  • Καυσαλγίες
  • Αίσθηση βάρους  και πρησμένα πόδια
  • Πόνοι και οίδημα.

Οι κιρσοί των κάτω άκρων πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί με το πέρασμα του χρόνου χωρίς θεραπεία επιδεινώνονται με πιθανά σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας.

Φλεβική Θρόμβωση αποτέλεσμα των κιρσών

Οι επιπλοκές των κιρσών στα πόδια είναι κυρίως οι φλεβική θρόμβωση αποτέλεσμα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας σε συνδυασμό με παρατεταμένη ακινησία. Οι ασθενείς με κιρσούς έχουν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου αίματος. Η φλεβική θρόμβωση μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή της επιπολής φλεβικής θρόμβωσης όσο και με τη μορφή της εν τω βάθη φλεβικής θρόμβωσης όπου ο θρόμβος σχηματίζεται στις εν τω βάθη φλέβες με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Πιο επικίνδυνη είναι η εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση που μπορεί να προκαλέσει σε πνευμονική εμβολή στους πνεύμονες.

Στο αγγειοχειρουργικό-αγγειολογικό Αθηνών η αντιμετώπιση είναι άμεση και με ασφάλεια. Ιδιαίτερα για τις φλεβικές παθήσεις θα λάβετε την διάγνωση αφού θα έχει προηγηθεί μια λεπτομερής χαρτογράφηση των φλεβών με έγχρωμο Duplex (Triplex).  Παράλληλα έχει παρουσιαστεί τέτοια εξέλιξη στο τομέα όπου πλέον χρησιμοποιούνται όλες οι σύγχρονες τεχνικές που εμπεριέχονται στην Αγγειοχειρουργική και φλεβολογία. Όλες οι νέες τεχνικές μπορούν να γίνουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Η ολοκληρωμένη θεραπεία περιλαμβάνει  τη σκληροθεραπεία με υγρό και αφρό, με ή χωρίς υπερηχογραφική καθοδήγηση, τη θερμοπηξία με RF, τις mini φλεβεκτομές, τη θεραπεία με φλεβική κόλλα και φυσικά την ενδoαυλική αποκατάσταση με Laser.   


Πρόληψη των κιρσών και της θρομβωσης αυτών

  • Φυσική άσκηση, καθώς η σύσπαση των μυών μειώνει σημαντικά τη φλεβική πίεση.
  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Ανάρροπη θέση των άκρων τουλάχιστον 10 εκατοστά πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Αυτό πρέπει να γίνεται αρκετές φορές την ημέρα για 10 λεπτά.
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Θεραπεία των κιρσών – φλεβίτιδας

Η εξατομικευμένη θεραπεία των κιρσών στα κάτω άκρα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης οδηγεί σε σχεδόν μηδενικό ποσοστό υποτροπών, είναι ανώδυνες, χωρίς τομές και με τοπική αναισθησία, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς την ίδια μέρα ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. Συνεπώς οι ασθενείς δεν πρέπει να παραμελούν τους κιρσούς καθώς η θεραπεία είναι άμεση και αποτελεσματική και δεν απαιτεί περισσότερο από 24 ώρες νοσηλεία.


ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ στη θεραπεία των κιρσών – φλεβίτιδας


Η πλέον σύγχρονη μέθοδος

Η μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών με τη χρήση ειδικής κόλλας σύγκλισης αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδο θεραπείας των κιρσών για τον ασθενή. Είναι ελάχιστα επεμβατική, ιδιαίτερα ασφαλής και με άριστα αποτελέσματα.

Εξαλείφει την πιθανότητα θερμικού τραύματος του δέρματος ή νευρικής βλάβης, ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο και επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς αμέσως μετά την επέμβαση, χωρίς τη χρήση ελαστικής κάλτσας.

Με τη χρήση μόνο μιας βελόνας και τον καθετηριασμό της ανεπαρκούσας φλέβας αντιμετωπίζονται οριστικά οι κιρσοί των κάτω άκρων. Η όλη διαδικασία έχει σχεδιαστεί με σκοπό την άμεση επαναφορά του ασθενούς στην καθημερινή του δραστηριότητα χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Πληθώρα κλινικών μελετών έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου για τη θεραπεία των κιρσών, καθώς έχει πάρει έγκριση από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς φορείς (CE, FDA).


Υπεύθυνος στο συγκεκριμένο κέντρο είναι ο αγγειοχειρούργος Δρ.  Γ. Ελευθερίου  απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Διευθυντής αγγειοχειρουργικής στο Metropolitan Hospital. Έλαβε την ειδίκευσή του σε μεγάλα κέντρα της Ελλάδος και του εξωτερικού και την ακολούθησε ο τίτλος του του διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ. Ο Δρ. Γ. Ελευθερίου στην ιατρική πορεία του εργάστηκε σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας, αποκτώντας πολυετή εμπειρία στη κλασσική αγγειοχειρουργική και στις πιο σύγχρονες μεθόδους της ενδαγγειακής χειρουργικής (“minimal invasive surgery”)  και ιδιαίτερα στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των κιρσών με Laser και την ενδοαυλική αντιμετώπιση ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής καθώς και την αντιμετώπιση αγγειακών στενώσεων με stents.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΚΙΡΣΟΙ

Λέξεις κλειδια: ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ ΚΙΡΣΟΙ, ΚΙΡΣΟΙ, ΚΙΡΣΟΙ ΠΟΔΙΩΝ, ΚΙΡΣΟΙ ΠΟΔΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΦΛΕΒΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Summary
DWF8o9fXUAEAe6  - ΚΙΡΣΟΙ ( φλεβίτιδα ) στα πόδια: ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Article Name
ΚΙΡΣΟΙ ( φλεβίτιδα ) στα πόδια: ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Description
Οι κιρσοί - φλεβίτιδα στα πόδια αποτελούν μια συχνή πάθηση στα κάτω άκρα που πρέπει να αντιμετωπίζεται απο αγγειοχειρουργό προκειμένου να αποφύγουμε σοβαρές επιπλοκές όπως η φλεβική θρόμβωση και η εμβολή στους πνεύμονες.
Author
Publisher Name
Αγγειοχειρουργικό Αθηνλων
Publisher Logo