/ΦΛΕΒΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ
Θεραπεία κιρσών κάτω άκρων

ΦΛΕΒΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Τι είναι οι κιρσοί (φλέβες στα πόδια) των κάτω άκρων;

Εάν είστε πάνω από 40 ετών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους έχετε δει. Οι κιρσοί είναι διατεταμένες φλέβες στην επιφάνεια του ποδιού μας, συνήθως στην έσω επιφάνεια της κνήμης, με διάμετρο μεγαλύτερη των τριών χιλιοστών. Φυσιολογικά οι φλέβες μας έχουν εσωτερικές βαλβίδες που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση, από τα άκρα μας προς την καρδιά. Τα άκρα μας έχουν δύο κύρια φλεβικά συστήματα το επιπολής και το εν τω βάθη. Οι επιπολής φλέβας είναι κάτω από το δέρμα και συνήθως είναι ορατές. Οι εν τω βάθη φλέβες είναι κοντά στα οστά και περιβάλλονται από μυϊκές ομάδες. Μεταξύ του επιπολής και του εν τω βάθη φλεβικού δικτύου υπάρχει επικοινωνία με τις διατιτρώσες φλέβες. Η σύσπαση των μυών κατά τη βάδιση έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της φλεβικής κυκλοφορίας.

Οι κιρσοί των κάτω άκρων (φλέβες στα πόδια) δημιουργούνται από την εξασθένηση του φλεβικού τοιχώματος και την δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων. Με την επίδραση της βαρύτητας οι κιρσοί συνεχίζουν να αυξάνουν σε διάμετρο καθώς το αίμα συσσωρεύεται στα άκρα και αυξάνει η φλεβική πίεση. Οι ευρυαγγείες είναι φλέβες μικρής διαμέτρου συνήθως κάτω από ένα χιλιοστό χρώματος κόκκινου ή μπλε και εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Πόσο συχνοί είναι οι κιρσοί των κάτω άκρων (φλέβες στα πόδια)

Οι φλεβικές παθήσεις είναι ανάμεσα στις πιο συχνές παθήσεις στις αναπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα συχνή είναι η εμφάνισή τους στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη ενώ η εμφάνισή τους στην άπω ανατολή και την Αφρική είναι λιγότερο συχνή. Υπολογίζεται ότι φλεβικά προβλήματα παρουσιάζονται στο 33% των γυναικών και στο 17% των ανδρών.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών; (φλέβες στα πόδια)

Οι κιρσοί μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια μετά την εμφάνισή τους, σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία γίνεται τόσο για την πρόληψη των επιπλοκών όσο και για αισθητικούς λόγους. Στην πορεία του χρόνου και καθώς αυξάνονται σε μέγεθος είναι δυνατόν να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα όπως οίδημα του σκέλους, αίσθημα βάρους, κνησμό, κράμπες και πόνο. Ενδείξεις της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας αποτελούν η υπέρχρωση του δέρματος, η λέπτυνση της επιδερμίδας και η απώλεια της τριχοφυΐας. Ο κνησμός είναι ίσως το πιο συχνό σύμπτωμα των κιρσών στους άντρες, οι γυναίκες συνήθως διαμαρτύρονται για αίσθημα βάρους του ποδιού, αίσθημα πίεσης και τέλος αιμωδίες.

Παράγοντες κινδύνου

  • Η κληρονομικότητα
  • Η ορθοστασία
  • Η μεγάλη ηλικία
  • Η άρση βαρών
  • Θετικό ιστορικό επιπολής η εν τω βάθη φλεβικής θρόμβωσης
  • Οι πολλαπλές εγκυμοσύνες
  • Το φύλο καθώς οι κιρσοί είναι πολύ πιο συχνοί στις γυναίκες
  • Η παχυσαρκία
  • Η έλλειψη φυσικής άσκηση

Πρόληψη

  • Φυσική άσκηση καθώς η σύσπαση των μυών μειώνει σημαντικά τη φλεβική πίεση
  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Ανάρροπη θέση των άκρων τουλάχιστον 10 εκατοστά πάνω από το επίπεδο της καρδιάς αυτό πρέπει να γίνεται αρκετές φορές την ημέρα για 10 λεπτά
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Χρήση ελαστικών καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης

Τι προκαλεί τους κιρσούς; (φλέβες στα πόδια)

Οι κιρσοί διακρίνονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς κιρσοί (φλέβες στα πόδια) σχηματίζονται ως αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης που οδηγεί σε αδυναμία του φλεβικού τοιχώματος. Είναι γεγονός ότι οι κιρσοί εμφανίζονται πολύ πιο συχνά στα μέλη της οικογένειας όπου υπάρχει γενετική προδιάθεση. Δευτεροπαθείς ορίζονται οι κιρσοί που εμφανίζονται μετά από κάποιο τραυματισμό ή φλεβική θρόμβωση. Ασχέτως της αιτίας δημιουργίας τους η δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων προκαλεί στάση του αίματος στο πόδι με αποτέλεσμα την αύξηση της φλεβικής πίεσης. Αποτέλεσμα της αυξημένης φλεβικής πίεσης είναι η περαιτέρω διόγκωση των κιρσών και η αύξηση της πιθανότητας για εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων και επιπλοκών όπως είναι τα φλεβικά έλκη και οι φλεβικές θρομβώσεις.

Πώς διαγιγνώσκονται οι κιρσοί; (φλέβες στα πόδια)

Η διάγνωση των κιρσών γίνεται αρχικά με την κλινική εξέταση από τον αρμόδιο αγγειοχειρουργό, η οριστική όμως διάγνωση γίνεται με τη χρήση υπερήχων και συγκεκριμένα με τη χρήση του Triplex. Η εξέταση με υπερήχους επιτρέπει την ακριβή διάγνωση τον εντοπισμό του σημείου της φλεβικής ανεπάρκειας καθώς επίσης την πιθανή ύπαρξη θρόμβων. Σε σπανιότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η πληθυσμογραφια καί η φλεβογραφία.

Θεραπεία Κιρσών

1. Η συντηρητική (χάπια, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης)
2. Η χειρουργική (εκρίζωση φλεβών, τοπικές κιρσεκτομές ή τοπικές κιρσεκτομές σε συνδυασμό με σκληροθεραπεία με αφρό)
3. Οι σύγχρονες :

Α. Θερμικές – laser, ραδιοσυχνότητες, ατμός
Β. Μη θερμικές – σκληροθεραπεία, σύγκλιση φλέβας με κυανοακριλική κόλλα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του αγγειοχειρουργού Γιώργου Ελευθερίου www.kirsi.gr 
η καλέσετε για ραντεβού στο 210 74 74 184

Πως γίνεται η θεραπεία των κιρσών με laser;

Ριζική και μόνιμη αντιμετώπιση είναι δυνατή μόνο με χειρουργικές μεθόδους. Κατά το παρελθόν η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση ήταν η σαφηνεκτομή. Η σύγχρονη πλέον αντιμετώπιση γίνεται με τις νέες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως είναι η ενδοαυλική θεραπεία με τη χρήση Laser, τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και τη χρήση σκληρυντικών ουσιών με την βοήθεια υπερήχων.

Κατά την θεραπεία των κιρσών με Laser γίνεται, υπό τοπική αναισθησία, παρακέντηση της πάσχουσας φλέβας ώστε να εισαχθεί εντός αυτής ο καθετήρας Laser. Στη συνέχεια η οπτική ίνα προωθείται με την βοήθεια υπερήχων 2 εκατοστά από την σαφηνομηριαία συμβολή και στη συνέχεια ακολουθεί, εντελώς ανώδυνα και χωρίς γενική αναισθησία, η εξάχνωση της πάσχουσας φλέβας. Σε περίπτωση που υπάρχουν κιρσοί κάτωθεν του γόνατος γίνεται εκτομή αυτών με μικροτομές υπό τοπική αναισθησία. Η όλη διαδικασία διαρκεί 45 λεπτά. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, χωρίς μετεγχειρητικό άλγος και την έναρξη της εργασίας του εντός 3 ημερών.

Μετά την εκτέλεση της θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικών καλτσών για 1 εβδομάδα. Οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα. Μετά από 72 ώρες πρέπει να εκτελείται επανέλεγχος με τη χρήση U/S Triplex. Στη συνέχεια είναι απαραίτητη η επανεξέταση στους 3, 6 και 12 μήνες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ WWW.KIRSI.GR