/Ευρυαγγείες στα πόδια – θεραπεία
ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ

Ευρυαγγείες στα πόδια – θεραπεία

Οι ευρυαγγείες (φλεβίτιδα), είναι συστάδες μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι συχνά κόκκινες, μπλε ή μοβ και έχουν την εμφάνιση ενός ιστού αράχνης. Βρίσκονται συνήθως στα πόδια. Ο αγγειοχειρουργός Γ. Ελευθερίου σας ενημερώνει για τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας.

Οι κιρσοί είναι ασυνήθιστα διευρυμένες φλέβες που εμφανίζονται πιο συχνά στα πόδια. Είναι τυπικά μπλε, πορφυροί ή σε χρώμα δέρματος και εμφανίζονται ως διογκωμένες φλέβες.

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί προκαλούνται από ανωμαλίες του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων.

Οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά από τα άλλα μέρη του σώματος. Χρησιμοποιούν μια σειρά μονοφασικών βαλβίδων για την αποφυγή της ροής του αίματος. Για διάφορους λόγους, αυτές οι βαλβίδες μπορεί να καταστούν ελαττωματικές, επιτρέποντας την παλίνδρομη ροή αίματος μέσα στις φλέβες. Η επακόλουθη συγκέντρωση αίματος και πίεσης μέσα στη φλέβα αποδυναμώνει το τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου. Στη συνέχεια αναπτύσσονται φλέβες αράχνης και κιρσώδεις φλέβες από τη διόγκωση και τη διαστολή των αγγείων που έχουν προσβληθεί.

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι πολύ συχνές στους ενήλικες, οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν ευρυαγγείες συχνότερα από τους άνδρες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει φλεβίτιδα και κιρσούς.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, την παρατεταμένη καθιστική ζωή, την παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη, την ορμονοθεραπεία, τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων, τον τραυματισμό, ιστορικό θρομβώσεων και το οικογενειακό ιστορικό.

Θεραπεία

varicose spider veins 768x329 620 266 - Ευρυαγγείες στα πόδια - θεραπείαΟι ελαστικές κάλτσες, καλούμενες επίσης κάλτσες συμπίεσης, είναι μια εύκολη παρέμβαση για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στα πόδια. Οι κάλτσες συμπίεσης βελτιώνουν την κυκλοφορία αυξάνοντας την εξωτερική πίεση στα πόδια. Τυπικά πωλούνται σε φαρμακεία και καταστήματα ορθοπεδικών ειδών.

Ένα πρόγραμμα άσκησης και απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ευρυαγγειών και των κιρσών. Τα προσβεβλημένα άτομα πρέπει να αποφεύγουν να στέκονται ή να κάθονται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και να ανυψώνουν τα πόδια ενώ κάθονται ή κοιμούνται για να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να μειώσουν τη φλεβική πίεση στα πόδια τους.

Η σκληροθεραπεία είναι μια άλλη θεραπεία που μπορεί να εκτελεστεί και είναι πολύ αποτελεσματική στην εξάλειψη της πλειοψηφίας των ευρυαγγειών και ορισμένων κιρσοειδώς διατεταμένων φλεβών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η οποία δεν απαιτεί αναισθησία, ο γιατρός σας θα εκχύσει ένα υγρό διάλυμα κατευθείαν στην επηρεαζόμενη φλέβα το οποίο προκαλεί την σύγκληση των τοιχωμάτων του αγγείου και τελικά την εξαφάνιση του. Τα αποτελέσματα μπορεί να παρατηρηθούν άμεσα ή κατά τη διάρκεια δύο έως τεσσάρων συνεδριών για βέλτιστα αποτελέσματα..

Η θεραπεία με σκληροθεραπεία για τους κιρσούς μπορεί να απαιτεί πολλαπλές συνεδρίες θεραπείας και ο χρόνος θεραπείας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γενικά, οι ευρυαγγείες θα αρχίσουν να εξασθενουν αμέσως ή εντός τριών έως έξι εβδομάδων μετά τη θεραπεία, ενώ οι κιρσοί μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να ανταποκριθούν.

Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια άλλη εναλλακτική διαδικασία που μπορεί επίσης να εκτελεστεί. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα της σκληροθεραπείας για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Είναι πιο αποτελεσματικό για ευρυαγγείες και μικροσκοπικές φλεβίτιδες. Για εκείνους τους ανθρώπους που δεν τους αρέσουν οι βελόνες, αυτό παρέχει μια εναλλακτική επιλογή, αν και ο ιατρός σας θα σας συμβουλέψει για το ποια θεραπευτική μέθοδο είναι καλύτερη λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάστασή σας.

Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιεί μια εστιασμένη δέσμη φωτός που θερμαίνει το αγγείο, το οποίο τελικά εξαφανίζεται. Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ερυθρότητα ή οίδημα γύρω από την περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία, αποχρωματισμό του δέρματος, φλύκταινες και, σπάνια ουλές.

Η θεραπεία έντονου παλμικού φωτός (IPL) είναι μια πρόσφατα θεραπεία για τις ευρυαγγείες. Το IPL παράγει παλμούς διαφορετικών ζωνών φωτός σε στοχευμένες περιοχές.

Αν και οι φλέβες αράχνης και οι κιρσοί μπορεί να μην είναι πάντα αποτρέψιμες, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτυχθούν. Οι συμβουλές πρόληψης περιλαμβάνουν:

1. Να ασκεί τακτικά

2. Διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

3. Αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας

4. Ανύψωση των ποδιών σας κατά την ηρεμία

5. Αποφεύγετε να φοράτε σφιχτά ενδύματα γύρω από τη μέση, τη βουβωνική χώρα και τα πόδια.

6. Αποφυγή ήλιου και θερμότητας

ΚΙΡΣΟΙ