/Κιρσοί: 8 απαντήσεις για τους κιρσούς των ποδιών
Θεραπεία κιρσών κάτω άκρων

Κιρσοί: 8 απαντήσεις για τους κιρσούς των ποδιών

640x360s - Κιρσοί: 8 απαντήσεις για τους κιρσούς των ποδιών

Οι κιρσοί στα πόδια σας εκτός του ότι επηρεάζουν την καλοκαιρινή σας εμφάνιση είναι πιθανό να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αυτός είναι ίσως ο κύριος λόγος να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς άμεσα και αποτελεσματικά, γράφει ο Αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής στο Metropolitan Hospital.

Το καλοκαίρι εδώ, και για πολλούς ανθρώπους αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τους αντιαισθητικούς κιρσούς των κάτω άκρων. που σημαίνει φούστες ή σορτς φοριούνται για πρώτη φορά σε μήνες. Εκτός όμως απο το αισθητικό πρόβλημα η θεραπεία είναι μια καλή ιδέα για την αποφυγή δυσάρεστων δερματικών προβλημάτων. Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία είναι σήμερα πολύ πιο εύκολη από ό, τι στο παρελθόν.

1. Τι είναι οι κιρσοί;

Οι φλέβες είναι το κομμάτι του αγγειακού μας συστήματος που επιστρέφει το αίμα πίσω στην καρδιά. Όταν οι φλέβες είναι κιρσώδεις αυτό οφείλεται στις ανεπαρκείς βαλβίδες που υπάρχουν εντός των φλεβών και επιτρέπουν στο αίμα να παλινδρομεί λόγω της βαρύτητας και να συσσωρεύεται στα πόδια. Οι διογκωμένες φλέβες αρχικά προκαλούν ελαφρά συμπτώματα αλλά στη συνέχεια έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρά δερματικά προβλήματα όπως είναι εξάνθημα, δυσχρωμία, λέπτυνση του δέρματος, εξάλειψη της τριχοφυΐας και σε ηλικιωμένα άτομα φλεβικά ή άτονα έλκη.

Παραδόξως, ο έντονος πόνος είναι σπάνια ένα σύμπτωμα, εκτός εάν οι φλέβες είναι κόκκινες και φλεγμονώδεις. Συνήθως προκαλούν αίσθημα βάρους, κόπωση, πόνο ή ανησυχία. Επειδή τα συμπτώματα είναι συχνά ασαφή, οι πάσχοντες συχνά αγνοούν τα αναπτυσσόμενα δερματικά προβλήματα και καθυστερούν να αναζητήσουν θεραπεία.

2. Τι τους προκαλεί;

Οι άνθρωποι είμαστε οι μόνοι απο τα έμβια όντα που υποφέρουμε από κιρσούς και αυτό οφείλεται στην όρθια θέση μας κατά την βάδιση που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πίεση στις φλέβες των ποδιών και επιπλέον έχουμε λεπτή και χαλαρή επιδερμίδα.

Ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα οι κιρσοί να είναι πολύ συχνοί, εμφανίζονται στο 35% των γυναικών γυναικών και στο 25% των ανδρών. Στην ηλικία των 60 ετών, έως και το 50% των ανθρώπων έχουν εμφανείς κάποιες κιρσώδεις φλέβες, καθώς η συχνότητα των κιρσών αυξάνεται με την ηλικία.

Οι κληρονομικοί παράγοντες είναι σημαντικοί. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, την παχυσαρκία και την προηγούμενη εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση.

3. Τι πρέπει να κάνω εάν έχω κιρσούς;

Πρώτο βήμα για τους πάσχοντες από κιρσούς που αναζητούν θεραπεία είναι η εκτίμηση με υπερήχους των φλεβών στα πόδια τους και η κλινική εξέταση από έναν αγγειοχειρουργό. Η εξέταση με το Triplex είναι απολύτως ανώδυνη και αποκαλύπτει την έκταση του προβλήματος, είτε οι κιρσοί περιορίζονται σε λίγες ορατές φλέβες που αντιμετωπίζονται εύκολα είτε εμπλέκονται μεγαλύτερες φλέβες. Μετά από αυτό, μια κλινική εξέταση από έναν αγγειοχειρουργό θα καθορίσει τον τρόπο θεραπείας και αντιμετώπισης του προβλήματος.

4. Ποιά είναι η θεραπεία;

Ο τύπος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από το αν το πρόβλημα περιορίζεται σε απλές ευρυαγγείες ή αν υπάρχουν μεγαλύτερες διογκωμένες φλέβες – κιρσοί. Στην περίπτωση των ευρυαγγειών η θεραπεία είναι με εφαρμογή σκληροθεραπείας ή και δερματικού λέιζερ, Αντιμετωπίζονται εύκολα και μπορούν να θεραπευτούν ακόμη εγκαίρως για τις διακοπές του Αυγούστου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, έχουν μεγαλύτερες υποκείμενες κιρσώδεις φλέβες, οι οποίες απαιτούν ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία. Σήμερα η ανοικτή χειρουργική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει τομή, απολίνωση και εκτομή της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς, δεν είναι πλέον απαραίτητη (βλ.

Η θεραπεία πρώτης γραμμής χρησιμοποιεί θεραπείες θερμικής εξάχνωσης, που παρέχονται με Laser ή με χρήση ραδιοκυμάτων (RF). Τα τραύματα είναι μικροσκοπικά και δεν απαιτούν ραφές. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία και τις πλήρεις δραστηριότητες τους σε δύο έως τρεις ημέρες. Τα καλλυντικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και η υποτροπή των κιρσών είναι απίθανη.

5. Τι γίνεται με τη χρήση ελαστικών καλτσών;

Οι ελαστικές κάλτσες είναι ένα χρήσιμο μέρος της θεραπείας μετά τη σκληροθεραπεία ή τη χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης σημαντικό για τους ασθενείς που έχουν δερματικά προβλήματα, όπως έλκος, να τις φορούν μακρόχρονα.

Δεν αποτελούν λύση για τους κιρσούς, δεν χρειάζεται να φορεθούν από ασθενείς των οποίων οι φλέβες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία.

6. Υπάρχουν νέες θεραπείες;

Η πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει πλεονεκτήματα νεότερων θεραπειών, όπως η ένεση κόλλας (VenaSeal) ως εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.

Υπάρχουν πιθανά οφέλη με την κόλλα. Ωστόσο, είναι διαθέσιμα μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα (μέχρι τρία έτη).

7. Φλεβικά έλκη

Δυστυχώς, μερικοί ασθενείς αναζητούν θεραπεία με μεγάλη καθυστέρηση και εμφανίζουν επώδυνα έλκη στα πόδια τους κυρίως στην περιοχή των έσω σφυρών. Σε αυτή την περίπτωση η χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών είναι απαραίτητη γιατί επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης του έλκους. Πολλές εβδομάδες πιεστικής επίδεσης του άκρου, απαιτούνται για να θεραπεύσουν το έλκος. Τα αισθητικά αποτελέσματα του αποχρωματισμού του δέρματος και των ουλών θα είναι μόνιμα.

8. Τι μπορώ να κάνω αυτό το καλοκαίρι;

Οι ασθενείς με κιρσοί που ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να φορούν ελαστικές κάλτσες όταν στέκονται ή περπατούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια πτήσεων, όπου η χαμηλότερη πίεση των καμπίνων του αεροπλάνου μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στον αστράγαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο της θρόμβωση.

Ο αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου είναι Διευθυντής αγγειοχειρουργικής στο Metropolitan Hospital και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείται την ιστοσελίδα www.kirsi.gr