/ΚΙΡΣΟΙ στα πόδια: ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ

ΚΙΡΣΟΙ στα πόδια: ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΚΙΡΣΟΙΌταν αναφερόμαστε στους κιρσούς των κάτω άκρων, το μυαλό μας κατευθύνεται κυρίως στο γυναικείο φύλο, μια και είναι γνωστό ότι οι κιρσοί ταλαιπωρούν πιο συχνά τις γυναίκες από τους άντρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κιρσοί δεν εμφανίζονται συχνά και στους άντρες. Με τον όρο κιρσοί θα μπορούσαμε απλά να ορίσουμε ότι σε κάποια άτομα, οι βαλβίδες που φυσιολογικά έχουν στο εσωτερικό τους οι επιφανειακές φλέβες, δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, εξ αιτίας του ότι το τοίχωμά τους χαρακτηρίζεται από ευπάθεια.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καθημερινή ορθοστασία, οδηγεί το αίμα να λιμνάζει στα πόδια, οι φλεβικές πιέσεις  τοπικά να αυξάνονται και οι φλέβες να διαστέλλονται. Αυτές οι επιφανειακές διεσταλμένες φλέβες που είναι ορατές κάτω από το δέρμα λέγονται κιρσοί.

Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη κιρσών είναι όπως προαναφέραμε το γυναικείο φύλο, η εγκυμοσύνη που ακολουθείται από ορμονικές μεταβολές που με τη σειρά τους καθιστούν πιο ευαίσθητες τις φλέβες, η κληρονομικότητα εφόσον υπάρχει περιστατικό κιρσών στο οικογενειακό ιστορικό , η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η παρατεταμένη ορθοστασία και τέλος η μεγάλη ηλικία.

Τα συμπτώματα των κιρσών τα οποία επιδεινώνονται στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας είναι τα εξής:

  • Μυϊκές κράμπες
  • Φαγούρα
  • Καυσαλγίες
  • Αίσθηση βάρους  και πρηξίματος στα πόδια
  • Πόνοι και οίδημα.

Οι κιρσοί των κάτω άκρων πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί με το πέρασμα του χρόνου χωρίς θεραπεία επιδεινώνονται με πιθανά σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας.

Στο αγγειοχειρουργικό-αγγειολογικό Αθηνών η αντιμετώπιση είναι άμεση και με ασφάλεια. Ιδιαίτερα για τις φλεβικές παθήσεις θα λάβετε την διάγνωση αφού θα έχει προηγηθεί μια λεπτομερής χαρτογράφηση των φλεβών με έγχρωμο Duplex (Triplex).  Παράλληλα έχει παρουσιαστεί τέτοια εξέλιξη στο τομέα όπου πλέον χρησιμοποιούνται όλες οι σύγχρονες τεχνικές που εμπεριέχονται στην Αγγειοχειρουργική και φλεβολογία. Όλες οι νέες τεχνικές μπορούν να γίνουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Η ολοκληρωμένη θεραπεία περιλαμβάνει  τη σκληροθεραπεία με υγρό και αφρό, με ή χωρίς υπερηχογραφική καθοδήγηση, τη θερμοπηξία με RF, τις mini φλεβεκτομές, τη θεραπεία με φλεβική κόλλα και φυσικά την ενδoαυλική αποκατάσταση με Laser.   

Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας των κιρσών οδηγεί σε σχεδόν μηδενικό ποσοστό υποτροπών, είναι ανώδυνες, χωρίς τομές και γενική αναισθησία, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς την ίδια μέρα ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του χωρίς μετεγχειρητικό πόνο.

Υπεύθυνος στο συγκεκριμένο κέντρο είναι ο αγγειοχειρούργος Δρ.  Γ. Ελευθερίου  απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Διευθυντής αγγειοχειρουργικής στο Metropolitan Hospital. Έλαβε την ειδίκευσή του σε μεγάλα κέντρα της Ελλάδος και του εξωτερικού και την ακολούθησε ο τίτλος του του διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ. Ο Δρ. Γ. Ελευθερίου στην ιατρική πορεία του εργάστηκε σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας, αποκτώντας πολυετή εμπειρία στη κλασσική αγγειοχειρουργική και στις πιο σύγχρονες μεθόδους της ενδαγγειακής χειρουργικής (“minimal invasive surgery”)  και ιδιαίτερα στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των κιρσών με Laser και την ενδοαυλική αντιμετώπιση ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής καθώς και την αντιμετώπιση αγγειακών στενώσεων με stents.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

 
ΚΙΡΣΟΙ

Λέξεις κλειδια: ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ ΚΙΡΣΟΙ, ΚΙΡΣΟΙ, ΚΙΡΣΟΙ ΠΟΔΙΩΝ, ΚΙΡΣΟΙ ΠΟΔΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΦΛΕΒΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ