/Τί θεραπεύει ο αγγειοχειρουργός ?
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΛΕΒΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ

Τί θεραπεύει ο αγγειοχειρουργός ?

vascular - Τί θεραπεύει ο αγγειοχειρουργός ?

index img 01 150x150 - Τί θεραπεύει ο αγγειοχειρουργός ?Ο αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου, Διευθυντής Αγγειοχειρουρικής στο Metropolitan Hospital, μας ενημερώνει για το αντικειμενο της αγγειοχειρουργικής.

Η αγγειοχειρουργική είναι μία υποειδικότητα της χειρουργικής. Στην Ελλάδα σαν ξεχωριστή ειδικότητα αναγνωρίστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του ’90.Το αντικειμενό της αφορά την πρόληψη,διάγνωση και την θεραπεία των αγγειακών παθήσεων αρτηριακών, φλεβικών και λεμφικών.Με την αναγνώριση της ως ξεχωριστής ειδικότητας μπήκαν οι βάσεις για να οργανωθούν ελληνικές αγγειοχειρουργικές κλινικές και να αρχίσει η εκπαιδευση νέων αγγειοχειρουργών.

Η ιστορία της αγγειοχειρουργικής ξεκίνησε από τον Ιπποκράτη τον Κώο που πρώτος αναγνώρισε τις φλέβες και αρτηρίες,και μέσα στο πέρασμα των αιώνων εξελίσσεται με αποκορύφωμα τον αιώνα μας που πλέον η εξελιξή της μετονομάζεται σε θαύμα γιατί χαρίζει ζωές και βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα διαβίωσης.

Η δεκαετία του ΄90 είναι ο σταθμός στον τομέα της αγγειοχειρουργικής όχι μόνο για την Ελλάδα όπως προαναφέρθηκε αλλά για όλο τον κόσμο.Επινοήθηκαν νέες χειρουργικές επεμβάσεις, νέα υλικά καθορίστηκαν κανόνες και αυστηρότερα κριτήρια για τις επεμβάσεις και τις θεραπείες αγγειακών νοσημάτων. Σε αυτές τις νέες επεμβατικές μεθόδους και θεραπείες των αγγειακών παθήσεων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία εξέλιξη που με την βοήθεια της βιοτεχνολογίας πολύωρες χειρουργικές επεμβασεις μετατρέπονται σε επεμβασεις μιας μέρας χαρακτηριστικά παραδείγματα των θεαματικών εξελίξεων είναι το stent ο μεταλλικός ενδονάρθηκας που πρωτοχρησιμοποιήθηκε για τη μη χειρουργική διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών, η ενδοαυλική αποκατάσταση ανευρυσμάτων αορτής αλλά τελευταία και τα lasers στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων.