/Κιρσοί στα πόδια : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.
ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ

Κιρσοί στα πόδια : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

ΚΙΡΣΟΙ στα πόδια

ds00256 im02124 ww5rp30t jpg - Κιρσοί στα πόδια : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.ΚΙΡΣΟΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ είναι οι ελικοειδώς διατεταμένες επιφανειακές φλέβες στα κάτω άκρα κάτω από το δέρμα. Οποιαδήποτε φλέβα μπορεί να γίνει κιρσώδης, αλλά οι φλέβες που συνήθως επηρεάζονται είναι εκείνες στα πόδια σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η όρθια στάση αυξάνει την πίεση στις φλέβες των κάτω άκρων.

Για αρκετούς ανθρώπους, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι απλώς ένα καλλυντικό πρόβλημα. Για τους περισσότερους όμως, οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία. Μερικές φορές οι κιρσοί οδηγούν σε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα όπως οι φλεβικές θρομβώσεις.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συντηρητικά μέτρα ή επεμβατικές πράξεις από τον γιατρό με σκοπό το κλείσιμο ή την αφαίρεση των κιρσών.

Συμπτώματα

Οι κιρσοί στα πόδια πιθανά να μην προκαλούν πόνο. Τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε περιλαμβάνουν:an02027 im04207 mcdc7 spider veinsthu jpg - Κιρσοί στα πόδια : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

  • Φλέβες με σκούρο μοβ ή μπλε χρώμα
  • Φλέβες που εμφανίζονται διογκωμένες σαν κορδόνια στα πόδια σας

Όταν εμφανίζονται επώδυνα συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθηση βάρους στα πόδια σας
  • Κάψιμο, μυϊκές κράμπες και πρήξιμο στα κάτω άκρα
  • Πόνος μετά από παρατεταμένη ορθοστασία
  • Κνησμός γύρω από μία ή περισσότερες φλέβες
  • Αιμορραγία
  • Μία επώδυνη φλέβα με κόκκινο χρωματισμό του δέρματος
  • Αλλαγές χρώματος, σκλήρυνση της φλέβας, φλεγμονή του δέρματος ή δερματικά έλκη κοντά στον αστράγαλο σας, που μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μια σοβαρή μορφή αγγειακής νόσου που απαιτεί ιατρική φροντίδα

Οι ευρυαγγείες είναι παρόμοιες με τις κιρσώδεις φλέβες, αλλά είναι μικρότερες, βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και είναι συχνά κόκκινες ή μπλε. Εμφανίζονται ευρυαγγείες στα πόδια, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο πρόσωπο. Οι ευρυαγγείες ποικίλουν σε μέγεθος και συχνά μοιάζουν με ιστό αράχνης.

Πότε να επισκευτείτε τον γιατρό σας

Η λήψη προληπτικών μέτρων – όπως η άσκηση, η ανύψωση των ποδιών σας ή η χρήση καλτσών συμπίεσης – μπορεί να σας βοηθήσει να ελαττώσετε τον πόνο των κιρσών στα πόδια και μπορεί να αποτρέψετε από το να επιδεινωθούν. Η επιδείνωση όμως των κιρσών καθώς και επιδείνωση των συμπτωμάτων τους θα πρέπει να σας οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και θεραπείας.

Αίτια

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σας στους υπόλοιπους ιστούς σας. Οι φλέβες επιστρέφουν αίμα από το υπόλοιπο σώμα σας στην καρδιά σας. Για να επιστρέψει το αίμα στην καρδιά σας, οι φλέβες στα πόδια σας πρέπει να λειτουργούν ενάντια στη βαρύτητα.

Οι συσπάσεις των μυών στα κάτω άκρα  δρουν ως αντλίες και τα ελαστικά τοιχώματα των φλεβών βοηθούν το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά σας. Μικρές βαλβίδες στις φλέβες σας ανοίγουν καθώς το αίμα ρέει προς την καρδιά σας και στη συνέχεια κλείνουν για να σταματήσει το αίμα να ρέει προς τα πίσω.

Οι αιτίες των κιρσών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία. Καθώς μεγαλώνετε, οι φλέβες σας μπορεί να χάσουν την ελαστικότητα. Οι βαλβίδες στις φλέβες σας μπορεί να ανεπαρκούν, επιτρέποντας στο αίμα που πρέπει να κινείται προς την καρδιά σας να ρέει προς τα πίσω. Έτσι οι φλέβες σας μεγαλώνουν και γίνονται κιρσοί. Οι φλέβες έχουν χρώμα μπλε επειδή περιέχουν αποξυγονωμένο αίμα, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία επανακυκλοφορίας μέσω των πνευμόνων.
  • Εγκυμοσύνη. Ορισμένες έγκυες γυναίκες αναπτύσσουν κιρσώδεις φλέβες. Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον όγκο του αίματος στο σώμα σας, αλλά μειώνει τη ροή του αίματος από τα πόδια σας προς τους πνεύμονες. Αυτή η αλλαγή έχει σχεδιαστεί από την φύση για να υποστηρίζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, αλλά μπορεί να παράγει μια δυσάρεστη παρενέργεια – διευρυμένες φλέβες στα πόδια σας. Οι φλεβίτιδες μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά ή μπορεί να επιδεινωθούν κατά την εγκυμοσύνη, όταν η μήτρα σας ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες της πυέλου. Οι αλλαγές στις ορμόνες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Οι κιρσώδεις φλέβες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γενικά βελτιώνονται χωρίς ιατρική θεραπεία τρεις έως 12 μήνες μετά τον τοκετό.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κιρσών:

  • Ηλικία. Η πιθανότητα εμφάνισης των κιρσών αυξάνεται με την ηλικία. Η γήρανση προκαλεί φθορά στις βαλβίδες των φλεβών σας, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της ροής του αίματος. Ως αποτέλεσμα της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η παλίνδρομη ροή αίματος, η συσσώρευση αυτού στα κάτω άκρα που έχει σαν αποτέλεσμα το οίδημα και την επιδείνωση των κιρσών,
  • Το φύλο. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κιρσούς στα πόδια. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της προεμμηνορραγίας ή της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι ένας πρόσθετος παράγοντας επειδή οι γυναικείες ορμόνες τείνουν να χαλαρώνουν τα φλεβικά τοιχώματα. Η λήψη θεραπείας αντικατάστασης ορμονών ή χάπια ελέγχου γεννήσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Εάν άλλα μέλη της οικογένειας είχαν κιρσώδεις   φλέβες, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσετε και εσείς.
  • Παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος προσδίδει πρόσθετη πίεση στις φλέβες σας.
  • Παρατεταμένη ορθοστασία.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές των κιρσών είναι :

Έλκη. Εξαιρετικά επώδυνα έλκη μπορούν να σχηματιστούν στο δέρμα κοντά σε κιρσούς, ιδιαίτερα κοντά στους αστραγάλους. Τα έλκη προκαλούνται από μακροχρόνια συσσώρευση αίματος στους ιστούς, που προκαλείται από την αυξημένη φλεβική πίεση μέσα στις επηρεαζόμενες φλέβες. Ένα αποχρωματισμένο σημείο στο δέρμα είναι το πρώτο σημάδι πριν σχηματιστεί ένα έλκος. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αναπτύξει έλκος.

Θρόμβωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το προσβεβλημένο πόδι μπορεί να διογκωθεί σημαντικά. Οποιοδήποτε ξαφνικό οίδημα των ποδιών είναι ένα σημάδι κινδύνου που δικαιολογεί επείγουσα ιατρική φροντίδα επειδή μπορεί να υποδηλώνει θρόμβωση – μια κατάσταση που είναι γνωστή ιατρικά ως θρομβοφλεβίτιδα και γι αυτό απαιτεί θεραπεία προκειμένου να προληφθούν επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. Η φλεβική θρόμβωση είναι επώδυνη ενώ ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η εν τω βάθει θρόμβωση.

Αιμορραγία. Οι φλέβες πολύ κοντά στο δέρμα ενδέχεται να ραγούν. Αυτό συνήθως προκαλεί αιμορραγία. Οποιαδήποτε αιμορραγία απαιτεί ιατρική φροντίδα, επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος να συμβεί ξανά.

Πρόληψη

Οι κιρσοι στα πόδια είναι δύσκολο να αποφεχθούν. Η βελτίωση της κυκλοφορίας και του μυϊκού τόνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κιρσών ή άλλων. Μπορείτε να λάβετε τα παρακάτω μέτρα για να περιορίσετε τα συμπτώματα από τους κιρσούς των ποδιών:

  • Άσκηση
  • Μείωση βάρους
  • Δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα
  • Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια και τις σφιχτές κάλτσες
  • Ανύψωση των ποδιών σας
  • Συχνή αλλαγή της θέσης σας από καθιστή σε όρθια

Διάγνωση

Για να διαγνωστούν οι κιρσοί, ο γιατρός σας θα κάνει μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των ποδιών σας, ενώ στέκεστε για να διαπιστώσει πιθανό οίδημα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να περιγράψετε τον πόνο στα πόδια σας.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί μια εξέταση υπερήχων για να δείτε αν οι βαλβίδες στις φλέβες σας λειτουργούν κανονικά ή εάν υπάρχουν ενδείξεις για θρόμβο αίματος. Σε αυτή τη μη επεμβατική μέθοδο, ο γιατρός μετακινεί μια μικρή χειροκίνητη συσκευή (μετατροπέα), περίπου το μέγεθος μιας ράβδου σαπουνιού, πάνω στο δέρμα σας. Ο μετατροπέας μεταδίδει εικόνες των φλεβών στα πόδια σας σε μια οθόνη, οπότε ο γιατρός σας μπορεί να τις δει.

Θεραπεία κιρσών

Ευτυχώς, η θεραπεία συνήθως δεν σημαίνει παραμονή σε νοσοκομείο ή μεγάλη, δυσάρεστη αποθεραπεία. Χάρη στις λιγότερο επεμβατικές τεχνικές, οι κιρσοί μπορούν γενικά να αντιμετωπιστούν σε εξωτερική βάση.

Η άσκηση, η απώλεια βάρους, η απουσία στενών ρούχων, η ανύψωση των ποδιών σας και η αποφυγή μακροχρόνιων περιόδων ορθοστασίας μπορούν να μετριάσουν τον πόνο και να αποτρέψουν την επιδείνωση των κιρσών.

Κάλτσες συμπίεσης

Φορώντας κάλτσες συμπίεσης όλη την ημέρα είναι συχνά η πρώτη προσέγγιση που πρέπει να δοκιμάσετε προτού προχωρήσετε σε άλλες θεραπείες. Σφίγγουν σταθερά τα πόδια σας, βοηθώντας τους μύες των ποδιών να μεταφέρουν το αίμα πιο αποτελεσματικά. Το μέγεθος της συμπίεσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και το εμπορικό σήμα.

Μπορείτε να αγοράσετε κάλτσες συμπίεσης στα περισσότερα φαρμακεία και στα καταστήματα ορθοπεδικών ειδών. Οι τιμές κυμαίνονται.

Πρόσθετες θεραπείες για πιο προχωρημένους κιρσούς

Αν τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν ή εάν η κατάστασή σας είναι πιο σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μία από τις παρακάτω θεραπείες των κιρσών:

Σκληροθεραπεία.

Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός σας παρακεντά μικρές και μεσαίες κιρσώδεις φλέβες με ένα διάλυμα που κλείνει αυτές τις φλέβες. Σε λίγες εβδομάδες, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες θα πρέπει να μειωθούν.

Τις περισσότερες φορές η υπο θεραπεία φλέβα μπορεί να χρειαστεί να εγχυθεί περισσότερες από μία φορές, η σκληροθεραπεία είναι αποτελεσματική αν γίνει σωστά. Η σκληροθεραπεία δεν απαιτεί αναισθησία και μπορεί να γίνει στο γραφείο του γιατρού σας.

Σκληροθεραπεία με αφρό.

Η αντιμετώπιση μιας μεγάλης φλέβας με ένα διάλυμα αφρού είναι επίσης μια πιθανή θεραπεία για να κλείσει μια φλέβα. Αυτή είναι μια νεότερη τεχνική.

Θερμική εξάχνωση με λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες.

Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ λειτουργεί στέλνοντας ισχυρούς παλμούς φωτός πάνω στη φλέβα, γεγονός που κάνει τη φλέβα σιγά-σιγά να εξαχνωθεί και να εξαφανιστεί. Δεν απαιτούνται τομές.

Ο γιατρός σας εισάγει έναν λεπτό σωλήνα (καθετήρα) σε μια διευρυμένη φλέβα και θερμαίνει την άκρη του καθετήρα είτε με ραδιοσυχνότητα είτε με ενέργεια λέιζερ. Καθώς ο καθετήρας τραβιέται έξω, η θερμότητα καταστρέφει τη φλέβα προκαλώντας την εξάχνωση και τη σφράγιση. Αυτή η διαδικασία είναι η προτιμώμενη θεραπεία για μεγαλύτερες κιρσούς.

Υψηλή απολίνωση και εκτομή της φλέβας.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση της φλέβας μέσω μικρών τομών. Η αφαίρεση της φλέβας δεν θα επηρεάσει δυσμενώς την κυκλοφορία στο πόδι σας, επειδή οι βαθύτερες φλέβες στο πόδι επαρκούν για την απορροή του αίματος

Φλεβεκτομή.

Ο γιατρός σας αφαιρεί τις μικρότερες κιρσώδεις φλέβες μέσω μιας σειράς μικρών τομών του δέρματος. Οι ουλές γενικά είναι ελάχιστες.

Οι κιρσώδεις φλέβες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γενικά βελτιώνονται χωρίς ιατρική θεραπεία εντός τριών έως δώδεκα μηνών από τον τοκετό.

Ο τρόπος ζωής

Υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσουν οι κιρσοί. Αυτά τα ίδια μέτρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της ανάπτυξης κιρσών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

Άσκηση. Το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα κατάλληλο επίπεδο δραστηριότητας.

Ελέγξτε το βάρος σας και τη διατροφή σας. Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλού αλατιού για να αποφύγετε το οίδημα που προκαλείται από τη συγκράτηση νερού

Προσοχή στο τι φοράτε. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια. Μη φοράτε σφιχτά ρούχα γύρω από τη μέση, τα πόδια ή τη βουβωνική χώρα, επειδή αυτά τα ρούχα μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος.

Ανυψώστε τα πόδια σας. Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία στα πόδια σας, κάντε αρκετά σύντομα διαλείμματα καθημερινά για να σηκώσετε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας. Για παράδειγμα, ξαπλώνετε με τα πόδια σας νσ στηρίζονται σε τρία ή τέσσερα μαξιλάρια.

Αποφύγετε μεγάλες περιόδους σε καθιστή ή όρθια θέση. Αλλάξτε συχνά θέση για να βελτιώσετε τη ροή του αίματος.

Μην κάθεστε με τα πόδια σας σταυρωμένα. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η θέση μπορεί να αυξήσει τα προβλήματα κυκλοφορίας.

Εναλλακτικές θεραπείες

Ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, μια κατάσταση που σχετίζεται με κιρσούς, στις οποίες οι φλέβες των ποδιών έχουν δυσκολία να επιστρέψουν το αίμα στην καρδιά.

Συζητήστε με το γιατρό σας προτού δοκιμάσετε οποιοδήποτε βότανο ή συμπλήρωμα διατροφής για να βεβαιωθείτε ότι αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή και δεν θα παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε φάρμακα.

Προετοιμασία για το ραντεβού με τον γιατρό σας

Δεν υπάρχουν ειδικές προετοιμασίες που πρέπει να κάνετε πριν από το ραντεβού σας. Ο γιατρός σας θα πρέπει να εξετάσει τα πόδια σας για να διαγνώσει τους κιρσούς και να καταλάβει ποια θεραπεία μπορεί να είναι η καλύτερη για την πάθησή σας.

ΚΙΡΣΟΙ

Summary
640x360s - Κιρσοί στα πόδια : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.
Article Name
ΚΙΡΣΟΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ
Description
Κιρσοί - φλεβίτιδα στα πόδια είναι οι ελικοειδώς διατεταμένες φλέβες στα κάτω άκρα. Ο αγγειοχειρούργος βάζει τη διάγνωση και προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Author
Publisher Name
Αγγειοχειρουργικό Αθηνών
Publisher Logo